BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.247,12
HABER /  GÜNCEL

IŞİD'den Türk köylerine şok tehdit!

Ceylanpınar’ın karşısındaki Es Salame Kapısı’nı ele geçirmek için ilerleyen IŞİD, Kilis’te mayın döşemeye devam ederek halkı tehdit etti.

Abone ol

TSK ise sınıra askeri yığınak yaptı; iddiaya göre sınırda teyakkuza geçirilen TSK, Suriye topraklarına girmek yerine, IŞİD’i sınırdan obüs topları ve füzelerle vurucak.

IŞİD, halen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve El Nusra güçlerinin denetiminde olan, Öncüpınar’ın karşısındaki Es Selame Sınır Kapısı’nı ele geçirmek için ilerleyişini sürdürüyor.

Milliyet'in haberine göre, Suriye’de IŞİD’in Türkiye sınırı boyunca alan genişletmesi ve PYD’nin ise Rojava’da kantonları birleştirme planına karşı TSK’nın sınırdaki teyakkuz durumu devam ediyor. Özellikle Gaziantep’in Karkamış ilçesi ile Kilis’in Öncüpınar sınır hattında yoğun bir askeri hareketlilik gözleniyor.

Türkiye’ye ait tanklar, obüs topları, füze bataryaları gibi ağır silahlar ile zırhlı personel taşıyıcılar, sınırın sıfır noktasına konuşlandırılmış durumda. TSK’nın ağır silahlarının namluları IŞİD mevzilerine çevrilmiş durumda.

KAPI IŞİD KUŞATMASINDA

Önceki gece IŞİD, Cerablus bölgesinden getirdiği takviye güçlerle ÖSO bileşenleri ve El Nusra grubunun denetiminde olan Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı karşısındaki Es Selame Sınır Kapısı’na tank ve top desteğindeki ağır silahlarla saldırdı. Çatışmalar dün Sabaha kadar devam etti. IŞİD’in, Es Selame’ye birkaç kilometre kadar yaklaştığı ve bölgeye yönelik kuşatma harekâtı gerçekleştirdiği bildirildi. Ancak ÖSO ve El Nusra güçlerinin sert mukavemetiyle IŞİD’in ilerleyişini şimdilik durdurduğu belirtildi.

IŞİD’in bölgedeki kuşatması batıdaki Afrin kantonunda bulunan YPG’yi de harekete geçirdi. Afrin’den Es Selame’ye hareket etmek üzere YPG güçlerinin hazır kıta bekletildiği öğrenildi.

IŞİD’in Es Selame Sınır Kapısı’nı almak için harekâtı sürerken, Cerablus bölgesinde YPG’nin kente dönük saldırısını önlemek amacıyla dün mevzilerini güçlendirdiği gözlendi. Türkiye sınırı boyunca IŞİD üyelerinin mayın döşeme faaliyetleri gün boyu sürdü. Sabah 09.00 sıralarında araziyi mayınlama çalışması yapan bir grup IŞİD üyesi, Türkiye sınırına yaklaşınca, bu kez Türk askeri hareketlendi. Tel örgülerin yanına giden bir grup askerin, IŞİD’liler ile kısa bir görüşme yapıp, mevzilerine dönmeleri dikkati çekti.

IŞİD’in Kilis’in Elbeyli beldesinin karşısındaki Suriye topraklarında da mayın döşediği ve bu bölgede geniş bir alanı kaplayan fıstık bahçeleri ve zeytinlikleri ateşe verdiği ve geri çekildikleri görüldü.
IŞİD’in ayrıca sınırın Türkiye kesiminde köylüleri de tehdit ettiği ileri sürüldü. Sınırdan insan geçişine dönük önlemlerin üst düzeye çıkarılması üzerine IŞİD’in Elbeyli ve Çobanbey beldelerine bağlı köylülerden, mensuplarının sınırdan geçirmelerini istediği, ancak bu isteklerinin geri çevrilmesi üzerine köylülere tehdit amaçlı kesik baş gönderdiği iddia edildi.

TÜRKİYE'YE SİVİL AKIN

Çatışmaların daha çok yeni Halep mevkiinde yoğunlaştığı bildirildi. Dün ve önceki gün çatışmalarda yaralanan 12 ÖSO mensubu, Türkiye’ye getirildi. Çatışmaların sivillerin yaşamını tehdit etmesi üzerine bölgeden aralarında Türkmenlerin de bulunduğu yüzlerce aileden oluşan mültecinin Türkiye’ye doğru geldiği belirtildi.

İddiaya göre sınırda teyakkuza geçirilen TSK, Suriye topraklarına girmek yerine, sınırdan, IŞİD’in konuşlandığı noktalar ve mevzileri obüs topları ve füzelerle vurulacak. Bu noktalara yönelik ise ÖSO bileşenlerinin temizliği başlayacak. IŞİD ve YPG’nin faaliyet gösterdiği alanlara yönelik 30 kilometrelik güvenli bölge oluşturulması için çalışmaların sürdüğü öne sürüldü.