BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.302,73
HABER /  DÜNYA

IŞİD'den Palmira'da korkunç katliam!

IŞİD, Palmira'da katliam yapıyor. Suriye televizyonu IŞİD'ın 400 sivili katlettiğibi duyurdu.

Abone ol

Suriye devlet televizyonu, IŞİD’in Palmira şehrinin merkezinde çoğu kadın ve çocuk en az 400 sivili öldürdüğünü duyurdu.

Reuters katliam haberini yerleşimlerin ifadelerine dayandırıyor.

IŞİD, kısa süre önce Suriye ordusuyla kanlı çatışmalara girdiği 2 bin yıllık Palmira Antik Kenti'nin tamamını ele geçirmişti.

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan kentte, paha biçilemez eserler bulunuyor.

ŞEHRİ BÖYLE ELE GEÇİRDİLER

Suriye'de, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan ve "Çölün Gelini" olarak anılan 2 bin yıllık Palmira antik kenti, terör örgütü IŞİD'in eline geçti. Açık hava müzelerine ve paha biçilemeyen tarihi eserlere ev sahipliği yapan kente giren IŞİD militanlarının, Irak'ta yaptıkları gibi tarihi eserleri tahrip etmesinden endişe ediliyor.

IŞİD'in, Humus'un doğusunda yer alan tarihi Tedmur (Palmira) antik kentinin kontrolünü tamamıyla ele geçirdiği belirtildi.

Tedmur'daki yerel aktivistlerden Ömer Hamza, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD militanlarının birkaç günden bu yana saldırılarını sürdürdüğü Humus'un doğusundaki tarihi Tedmur kentinde denetimi sağladığını söyledi.

Rejim güçlerinin kentten kaçtığını vurgulayan Hamza, "IŞİD kentte kontrolü sağladıktan sonra meşhur Tedmur Hapishanesi'ndeki tüm tutukluları serbest bıraktı. Cezaevinden kaç kişi çıktığını bilmiyoruz ama tüm tutuklular bırakıldı. IŞİD'in, Tedmur çevresinde rejim güçlerinin olduğu yerlere saldırısı devam ediyor" dedi.

ESAD güçlerinin Tedmur'dan çekilirken kentteki müze ve tarihi eserleri yağmaladığını öne süren Hamza, "Esad güçleri, IŞİD'in kentte saldırısını fırsata dönüştürerek kentteki müzeleri yağmaladı. Rejim güçleri çok sayıda tarihi eseri çaldı. Rejim şimdi, müzelerde kaybolan eşyaları IŞİD'in çaldığını iddia edecek" yorumunu yaptı.

Orduya ait savaş uçaklarının, tarihi kenti yoğun bir şekilde bombaladığına aktaran Hamza, kentteki halkın, rejimin hava saldırılarından dolayı ve IŞİD korkusunda dışarı çıkmadığını dile getirdi. Bu arada, Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) de Tedmur'un IŞİD'in kontrolüne girdiğini duyurdu.