BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,60
HABER /  DÜNYA

IŞİD'den Musul'da iç infaz!

IŞİD'in, Musul'u ele geçirmesinin ardından kendisine destek veren 17 örgütten biri olan Ensar El İslam Örgütü ile çatışmaya girdi.

Abone ol

IŞİD'in, Musul'u ele geçirmesinin ardından kendisine destek veren 17 örgütten biri olan Ensar El İslam Örgütü ile çatışmaya girdi. Bu arada iç infazlarda öldürülen 16 IŞİD militanının cesedi sokağa atılırken, IŞİD güçleri de radikal İslamcı Kürtlerden 20 kişiyi öldürdü. Böylece iç infazda öldürülenlerin sayısı 36'ya çıktı.

Musul'un kasabalarında iki günden bu yana peşmergenin operasyonlarında kayıp veren IŞİD içinde çatlaklar yaşanmaya başlandı. Musul'un Üniversite Caddesi olarak bilinen Mecmua bölgesinde 12 IŞİD militanının cesedi sivil halk tarafından cadde üzerinde bulundu. Musul'un Filistin semtinde de IŞİD mensubu olduğu belirtilen 4 kişinin öldürülerek cesetlerinin sokağa atıldığı öğrenildi.

İŞİD 20 KİŞİYİ ÖLDÜREREK İNTİKAM ALDI

IŞİD, İslamcı gruplar tarafından 16 militanının infaz edilmesinin ardından Musul'da iç çatışma da tırmandı. IŞİD'in intikam amacıyla Musul'un Endülüs semtinde radikal İslamcı Kürt gruba bağlı 20 kişiyi öldürdü.
Kürk radikal İslamcılar ve IŞİD'e destek veren Musul'daki Sünni Kürtlerin peşmergeye karşı savaşmak istemediğini öne süren bazı kaynaklar, bu grupların Maliki yönetiminden şikayetçi olduğunu ve Kürdistan yönetimi ile herhangi bir sorunları olmadığını vurguladı. IŞİD'in Musul'da yeniden otorite sağlayabilmek için kendisine karşı görüş belirten diğer gruplarla da önümüzdeki günlerde çatışmaya başlayabileceğini belirtildi.

MUSUL'DA IŞİD VE ENSAR EL İSLAM ARASINDA İÇ ÇATIŞMA

Kürdistan Bölgesel Yönetimi istihbarat kaynakları da Musul'da IŞİD ve daha önce kendisine biat etmiş olan Radikal İslamcı Kürt 'Ensar El İslam' örgütü arasında çatışma başladığını ileri sürdü.

Ensar El İslam örgütünün, Saddam Hüseyin'in yakın çalışma arkadaşı İzzet El Duri'nin etrafında toplanan eski Baas partililerin desteğini de alarak IŞİD militanlarıyla çatıştığı kaydedildi. Kürt yetkililer, 9 Haziran tarihinden IŞİD ile ortak hareket eden çok sayıda İslami örgüt ve Baas partilinin IŞİD'in koyduğu kuralları ve bölgedeki cinayetlerini benimsememesi üzerine fikir ayrılıkları yaşandığı ve bunun bir süre sonra çatışmaya döndüğünü belirtti.

İslami grupların IŞİD'i ileride kendilerine tehdit olarak gördüklerini belirten güvenlik kaynakları, iç infazların bundan sonra da süreceğini değerlendirdiklerini söyledi.

Ensar El İslam örgütünün 2003 yılındaki Irak savaşı sırasında İran sınırına yakın Halepçe kentinde konuşlu bulunduklarını ve ABD askerleri tarafından dağıtıldığını belirtti. IŞİD'in Musul'a girmesinden sonra 17 İslami örgütün desteğini aldığını belirten askeri kaynaklar, kadroları genellikle Halepçe bölgesindeki Kürtlerden oluşan Ensar El İslam'ın da bu gruplardan biri olduğunu ifade etti.

IŞİD'E EN GÜÇLÜ OLDUĞU MAHALLEDE SALDIRI

Bu arada dün IŞİD güçleri en güçlü oldukları Musul'un 17 Temmuz Mahallesi'nde saldırıya uğradı. Saddam Hüseyin'in yardımcılarından İzzet El Duri'nin etrafında toplanan eski Baas partililer 17 Temmuz semtinde IŞİD militanlarına saldırdı. Akşam saatlerine kadar sürdüğü belirtilen çatışmada çok sayıda ölü ve yaralı olduğu ileri sürüldü.

KERKÜK'TE ÇATIŞMA: 38 IŞİD'Lİ İLE 1 PEŞMERGE ÖLDÜ

Öte yandan Kerkük'e bağlı Türkmen kenti Tuzhurmatu'da da dün gece geç saatlerde IŞİD militanları ve Sünni Arap aşiretleri bölgedeki peşmerge kuvvetlerine bir saldırı düzenledi. Peşmergenin ağır silahlarla karşılık verdiği saldırı bir süre sonra püskürtülürken, çatışma sırasında 1 peşmergenin hayatını kaybettiği öğrenildi. Peşmerge Bakanlığı yetkilileri, çatışma sonrasında bölgede yapılan aramada 38 IŞİD militanına ait cesede ulaşıldığını belirtti.

MUSUL'DA SU VE YİYECEK SIKINTISI

Bölgedeki askeri kaynaklar son günlerde ABD hava saldırıları, PKK ve peşmerge güçlerinin operasyonları sonucu çok sayıda yaralı IŞİD militanının da Musul'da bulunan hastanelere götürüldüğünü belirtti. Hastanelerin tamamının dolu olduğunu belirten yetkili, yaralıların çoğunun da sokaklarda tedavi edilmeye çalışıldığını vurguladı. Musul'da çok ciddi elektrik, su ve yiyecek sıkıntısı başladığını ifade eden yetkililer, son saldırılarda IŞİD'in önemli kayıp verdiğini kaydetti.

IŞİD MAHMUR KAMPINA SIZDI

Bu arada IŞİD militanları ile peşmerge ve PKK güçleri arasında Musul'un Mahmur İlçesi'nde süren çatışmalar dün gece mülteci kampına sıçradı.

Gece geç saatlerde bir grup IŞİD militanı Mahmur kampına girdi. Kampa giren IŞİD militanları PKK ve peşmerge güçleri tarafından çembere alınırken, yaklaşık 2 saat süren şiddetli bir çatışma yaşandı. IŞİD güçlerinin çatışma sonrasında kayıp vererek kamptan geri çekildikleri ifade edildi. Görgü tanıkları çatışmada IŞİD'e ait 3 hummer zırhlı aracının Kürt güçleri tarafından roket atışlarıyla kullanılamaz hale geldiğini belirtti

SİRVAN BARZANİ: PEŞMERGE MAHMUR'A GİRDİ

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin kardeşi ve KDP'nin Mahmur ve Giwer cephe Komutanı olan Sirvan Barzani, Musul'un Mahmur İlçesine bağlı Giwer Köyü'nün tamamen IŞİD militanlarından temizlendiğini açıkladı. Giwer Köyü'nde günlerdir IŞİD ile savaştıklarını ifade eden Barzani, bölgede kontrolü ele geçirdiklerini ifade etti. Sirvan Barzani, ABD ve Irak savaş uçaklarının da hava saldırısı ile destekledikleri operasyonda peşmerge güçlerinin de karadan Giwer bölgesine taarruz ettiğini kaydetti. Düzenlenen hava saldırılarında Giwer'de bulunan IŞİD'in en büyük karargahlarından birinin imha edildiği belirtilirken, peşmerge güçlerinin köyde IŞİD'lilere ait cesetleri topladığı ifade edildi. Bölgedeki operasyon karargahına ulaşan bilgilere göre kara ve hava saldırıları sonucu Giwer'de IŞİD'in 3 üst düzey yöneticisinin de ölü olarak ele geçirildiği belirtildi.

MUSUL'DA SİVİLLER HASTANELERDEN ÇIKARILDI

Kürt güvenlik yetkilileri, hava saldırısı ve Musul'un çevresindeki kara oprasyonlarında çok sayıda militanı yaralanan IŞİD'in, Musul'daki tüm hastanelerin yönetimine el koyduğunu söyledi. Hastanelerde bulunan sivil hastaların zorla çıkarıldığını belirten yetkililer, Musul'da çok ciddi ilaç ve doktor sıkıntısının yaşandığını da belirtti. IŞİD'in hastaneler yetmediği için çok sayıda yaralısını da sokaklarda tedavi etmeye çalıştığını iddia edildi.

PEŞMERGE MAHMUR İLÇE MERKEZİNE ULAŞTI

Bir haftadır Musul'un Mahmur İlçesi'nde IŞİD militanlarıyla savaşan peşmerge güçlerinin de bugün önemli bir ilerleme kaydettiği belirtildi. Kürdistan Bölgesel Yönetimine bağlı 'Zerevani' özel kuvvetler birliğine bağlı peşmergeler bugün öğlen saatlerinde Mahmur merkezine ulaştı. Saat 13.00 itibariyle IŞİD ve Zerevani güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Mahmur'da sokaklarda çok sayıda ceset olduğu belirtiliyor. Mahmur'un çok kısa bir süre içinde tamamen peşmerge güçlerinin kontrolüne gireceğini söyleyen bir peşmerge komutanı, IŞİD militanlarının panik içinde ilçeyi terk etmeye başladığını bildirdi. Peşmerge birliklerinin Mahmur'dan kaçan IŞİD militanlarını takip ederek, operasyonlarını sürdürdüğü de belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi son sonuçlar kim önde?

Recep Tayyip Erdoğan'ın oyu kaç son seçim sonuçları?

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun oyu kaç? Son seçim sonuçları