BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.439,65
HABER /  GÜNCEL

'IŞİD Siyonistlerin projesi' diyen memur için işe iade kararı

Twitter mesajı nedeniyle görevine son verilen Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı çalışanı Yasmina Haifi işten çıkarılamayacak. Temel Memur Hakları Danışma Komitesi, Haifi'nin "ifade özgürlüğünü kullandığına" hükmetti.

Abone ol

Twitter'da yazdığı "IŞİD Siyonistlerin projesi" mesajı nedeniyle görevine son verilen Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı çalışanı Yasmina Haifi işten çıkarılamayacak.

Hollanda Temel Memur Hakları Danışma Komitesi (AGFA), Haifi'nin Twitter mesajını "ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirdi ve onun işten atılamayacağına karar verdi.

Komite, Haifi'ye kamuoyu önünde tepki gösteren bakanların ise uyarılmalarını istedi.

Haifi, Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı bünyesindeki Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'nde proje lideri olarak çalışıyor. Görevine ise geçen yaz Twitter'da yazdığı mesaj nedeniyle son verilmişti.

IŞİD'in Müslümanlıkla ilgisi bulunmadığını belirten Fas kökenli Haifi, "IŞİD, İslam'ı karalamak amacıyla Siyonistler tarafından planlanmış bir oluşum" diye yazmıştı.

Eski bakan 'Dönemez' demişti

Başbakan Mark Rutte mesaj ile ilgili olarak "Geri zekalı bir düşünce" derken, yardımcısı Lodewijk Ascher de mesajı "Korkunç ve mide bulandırıcı" olarak nitelendirmişti.

Dönemin Güvenlik ve Adalet Bakanı Ivo Opstelten Haifi ile ilgili açıklamasında "Hiçbir zaman görevine dönemez" demişti.

Eski İşçi Partisi (PvdA) lideri Job Cohen'in başkanlığındaki Temel Memur Hakları Danışma Komitesi ise kadın memurun sözlerini "ifade özgürlüğü" olarak kapsamında değerlendirdi.

Komite, Twitter mesajının işten çıkarma için yeterli bir gerekçe olmadığını vurguladı.

Çok iyi bir sicile sahip olan ve pişmanlığını dile getiren Yasmina Haifi en fazla "yazılı uyarı" ile cezalandırılabilecek.

Başbakan Yadımcısı Ascher ile görevinden istifa eden Güvenlik ve Adalet Bakanı Opstelten ise kusurlu bulundu.

Komite, bakanların, görevden alma kararı kadın çalışana bildirilmeden, kamuoyuna açıklama yapmasının doğru olmadığını vurguladı.

'İfade özgürlüğümü kullandım'

Haifi tepkiler üzerine kendisini, "Ben ifade özgürlüğümü kullandım. Anlaşılan bunun için bedel ödemek zorundaymışım. Yaptığım açıklamaya neden mesafe koymam gerektiğini bilmiyorum" sözleriyle savunmuştu.

Kadın memur Hollanda Radyosu'na yaptığı açıklamada da, "IŞİD ile siyonist İsrail devleti arasında bağlantı olduğunu gösteren çok sayıda kanıt var. Yazdığım Tweet bununla ilgiliydi" demişti.

Haifi, IŞİD'le ilgili Twitter mesajını daha sonra silmişti.