BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.294,00
HABER /  GÜNCEL

IŞİD: Rehinenin ailesi 'kızlarının yaşadığından umutlu'

IŞİD, Rakka'da tuttuğu Amerikalı kadın rehine Kayla Jean Mueller'in, Ürdün'ün düzenlediği hava saldırılarında öldüğünü öne sürmüştü. Mueller'in ailesi ise, kızlarının 'hayatta olduğu konusunda umutlu olduklarını' söyledi.

Abone ol

IŞİD tarafından tutulan ABD'li kadın rehinenin ailesi, kızlarının hala yaşadığından umutlu olduklarını söyledi.

Örgüt, dün internetten bir açıklama yaparak, Amerikalı kadın rehine Kayla Jean Mueller'in, Ürdün savaş uçaklarının Suriye'de düzenlediği saldırılarda öldüğünü söylemişti.

Ancak yıkık bina fotoğrafları dışında Mueller'in öldüğüne dair bir delil paylaşmamıştı.

Ürdün, IŞİD'in rehin tuttuğu Muaz el Kesasibe'yi öldürmesine yanıt olarak örgütün Rakka'daki mevzilerine Perşembe günü hava operasyonu düzenledi. Ancak Cuma günü bombardımana devam ettiği iddialarını doğrulamadı.

IŞİD'e çağrıda bulunan aile, kızlarının "misafir olarak kabul edilmesi" gerektiğini söyledi ve örgütün kendileriyle iletişime geçmelerini istedi.

Beyaz Saray yetkilileri de, Kayla Jean Mueller'in öldüğüne dair herhangi bir delil sunulmadığını söyledi.

Mueller ailesi, kızlarının öldüğü haberleri üzerine sessizliklerini bozmaya karar verdiklerini açıkladı ve "Bu haberler bizi çok endişelendiriyor. Ancak yine de Kayla'nın yaşadığından umutluyuz" dedi.

Aile, örgüte gizli bir mesaj gönderdiğini ve gizli bir cevap beklediklerini söyledi, "Siz bize Kayla'yı misafiriniz olarak gördüğünüzü söylemiştiniz, misafiriniz olan birinin iyi ve güvende olması da sizlerin sorumluluğunda" ifadelerini kullandı.

Kayla Jean Mueller, Suriyeli mültecilere yardım görevinde çalışırken 2013 yılında Halep'te kaçırılmıştı.

26 yaşındaki genç kadın, 2012 yılında Türkiye-Suriye sınırına Suriyeli mültecilerle çalışmak için gelmişti.

Mueller'in ölümü doğrulanırsa, bu IŞİD tarafından tutulurken hayatını kaybeden dördüncü Amerikan vatandaşı olacak.

'İddialara şüpheyle yaklaşılıyor'

Washington'dan bildiren BBC muhabiri Alim Makbul ise, IŞİD'in bu iddiasına şüpheyle yaklaşıldığını, örgütün hiçbir militanının ölmediği bir saldırıda Kayla Mueller'in öldüğünü iddia ettiğini belirtiyor.

Makbul, Ürdün'ün hava operasyonlarına katılımını artırdığını hatırlatarak, bu baskıyı sürdürmekte kararlı olduğunu belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

"Batılı bir rehinenin Ürdün tarafından öldürüldüğünü ileri sürmek, Ürdün'ün militanlarla mücadelesinde hevesini kırmaya yönelik bir hamleye benziyor.

Ayrıca kadın rehinenin koalisyon tarafından öldürüldüğünü söylemek, örgütün de işini kolaylaştırıyor. IŞİD, diğerlerini öldürdüğü gibi barbarca bir yöntemle kadın rehineyi öldürdüğünü göstermek istememiş olabilir.

Maalesef IŞİD'in iddialarına yönelik şüpheler, Mueller'in ailesine ve arkadaşlarına rahat yüzü göstermeyecek."