BIST 9.624
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.495,60
HABER /  GÜNCEL

IŞİD, lideri 'Bağdadi'ye ait' ses kaydı yayınladı

IŞİD, örgüt lideri Bağdadi'ye ait olduğunu öne sürdüğü bir ses kaydı yayınladı. Mesajda, Müslümanlara 'İslam Devleti'ne hicret etmeleri' çağrısı yapılıyor.

Abone ol

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), örgütün lideri Ebubekir el Bağdadi'ye ait olduğunu söylediği bir ses kaydı yayınladı.

Bağdadi'ye ait olduğu öne sürülen kayıtta Müslümanlara, Suriye ve Irak'ta 'hilafet' ilan ettikleri bölgelere hicret etmeleri çağrısında bulunuluyor.

Kayıtta Yemen'e de atıfta bulunulması, mesajın yakın bir tarihte kaydedildiğine işaret ediyor.

Uzmanlar, sesin Bağdadi'ye aitmiş gibi göründüğünü söylüyor fakat bu bilgi henüz doğrulanmadı.

ABD öncülüğünde, IŞİD mevzilerinin hedef alındığı hava saldırılarının ardından Bağdadi'nin durumunun ne olduğu belirsiz.

Mesaj, IŞİD'in Suriye'nin antik kenti Palmyra'nın yaklaşık 2 kilometre yakınına ilerlemesinin ardından geldi.

Suriye'de tarihi eserlerden sorumlu müdür Mamun Abdülkerim, IŞİD'in Palmyra'ya girmesi durumunda her yeri yok edeceğini, kentin akıbetinin de Irak'taki Hatra ve Nimrud'da olduğu gibi yıkım olacağını söylemişti.

'Mücadeleye katılın'

IŞİD'in Bağdadi'ye ait olduğunu söylediği mesajda, "Müslümanların İslam Devleti'ne (IŞİD) hicret etmemelerinin bir mazereti olamaz… mücadeleye katılmak, her Müslüman'ın görevidir. Size katılmanız veya nerede olursanız olun savaşmak için silah taşımanız çağrısında bulunuyoruz" dendi.

Mesajda ayrıca şu ifadeler yer aldı:

"İslam hiçbir zaman barışın dini olmadı. İslam, mücadelenin dinidir. Hiç kimse, başlattığımız savaşın İslam Devleti'nin savaşı olduğuna inanmamalı. Bu tüm Müslümanların savaşıdır, İslam Devleti de bu savaşa öncülük ediyor. Bu Müslümanların kafirlere karşı savaşıdır."

IŞİD, 2014 yılı Haziran ayında Irak ve Suriye'nin bazı bölgelerinde 'hilafet' ilan etmişti.

Bağdadi'ye ait olduğu söylenen mesajda 'hilafetle' ilgili şöyle deniyor: "Size, hilafetin gölgesi dışında ne kudret, ne şeref, ne güvenlik ne de hak var."

Mesajda ayrıca, Yemen'de Şii Husilere karşı 26 Mart'ta başlayan Suudi Arabistan önderliğindeki hava saldırılarına da atıfta bulunuluyor.

Kayıttaki ses, Suudi Kraliyet ailesini kınıyor ve Yemen'deki çatışmanın Kraliyet ailesinin hükmüne son vereceğini söylüyor.

Bağdadi'nin son mesajı Kasım ayında yayınlanmıştı.

IŞİD lideri en son, geçen Temmuz ayında IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinden sonra bir camide vaaz verirken görülmüştü.

Irak İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Nisan ayındaki açıklamasında Bağdadi'nin Mart'ta hava saldırılarında ağır yaralandığını söylemişti.

Fakat ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un bu son veriye dair bir bilgisi yok, zira daha önce Bağdadi'nin yaralandığına ilişkin yapılan açıklamaların da doğru olmadığı anlaşılmıştı.

Irak Savunma Bakanlığı Çarşamba günkü açıklamasında, IŞİD'in iki numaraları ismi 'Ebu ala el Afri' olarak bilinen Abdülrahman Mustafa Muhammed'in hava saldırıları sırasında, Irak'ın kuzeyindeki bir camide öldürüldüğünü duyurdu.

Fakat ABD, koalisyon uçaklarının camiye saldırmadığını bildirildi.