BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.495,00
HABER /  POLİTİKA

IŞİD Kürdistan'dan sonra Türkiye'ye girecek!

HDP'li Sabahat Tuncel, IŞİD konusunda Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırdı. Tuncel, olayların Türkiye'ye sıçrayabileceği uyarısını yaptı.

Abone ol

HDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Irak'ta yaşanan gelişmelerden, kaygı duyduklarını söyledi.

Tuncel, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), uzun süredir özellikle Irak ve Suriye'de katliamlar yaptığını, bunların görüntülerini de pervasızca yayımladığını, Ortadoğu'da güç haline geldiğini ifade etti.

EZİDİLER KATLEDİLİYOR

IŞİD'in, Musul'dan sonra Ezidiler'in yoğun olarak yaşadığı Şengal bölgesindeki katliam girişiminin 4 gündür sürdüğünü belirten Tuncel, sözlerini şöyle sürdürdü:

TÜRKMENLER YARDIM BEKLİYOR

"Türkiye, sürekli Türkmen hassasiyetinden bahsediyor ama Şengal dağlarına sığınan sadece Ezidiler değil daha önce buraya kaçan 20 bin Türkmen de var. Sadece Kürtler değil Türkmenler de yardım bekliyor. Her fırsatta milliyetçilik, Türkmenler üzerinden siyaset yapanlar mesele IŞİD olduğunda ortak tavır alamıyor. Hükümeti, parlamentoyu göreve çağırıyoruz; yanı başımızda, sınırlarımızın ötesinde insanlık dramı yaşanıyor. Binlerce insan aç, susuz, insani yardım ulaştırılmıyor, IŞİD saldırısıyla karşı karşıya.

TÜRKİYE'YE DE GİRERLER

Zannediyorlar mı Musul'u alan, Kürdistan'a giren IŞİD, yarın Türkiye'ye girmeyecek, aynı katliamları gerçekleştirmeyecek... Meclis, bu konuda olağanüstü toplanmalı. IŞİD, bir an önce durdurulmalı. Ortadoğu'ndan defedilmesi sadece orada yaşayan haklar açısından değil bütün dünya açısından önemlidir."

ÇÖZÜM SÜRECİNDE İCRAAT YOK

Çözüm sürecine ilişkin bir soru üzerine Tuncel, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'dan söz değil icraat beklediklerini kaydetti.

ÖCALAN'IN KOŞULLARI DEĞİŞMEDİ

Tuncel, adaya heyetlerin, akil insanların ve basının gidemediğini, Öcalan'ın sadece kendi heyetleriyle görüştüğünü, koşullarının da değişmediğini savundu. Tuncel,  artık sözün bittiği zaman olduğunu, "Atalay'ın yol haritası varsa konuşalım. Çözümden, müzakereden yanayız, savaşın bir daha başlamamasını istiyoruz, ne büyük felaket getireceğini biliyoruz. Müzakere sürecinin ilerlemesi için üzerimize düşeni yerine getirmeye hazırız ama tek taraflı, bizim yapacağımız bir şeyle gelişmiyor" diye konuştu.