BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,87
ALTIN 2.434,75

IŞİD dünyadan ne istiyor?

IŞİD dünyadan ne istiyor?

Kendini "İslam Devleti" olarak tanımlayan IŞİD korkunç eylemleriyle Türkiye'yi kana bulamıştı. Paris saldırıları sonrasında tüm dünya IŞİD'i konuşmaya başladı.

IŞİD dünyadan ne istiyor?

Kendini "İslam Devleti" olarak tanımlayan IŞİD korkunç eylemleriyle Türkiye'yi kana bulamıştı. Paris saldırıları sonrasında tüm dünya IŞİD'i konuşmaya başladı. Herkes bir şeyler söylüyor ama en basit sorulara bile net cevaplar verilmiyor: IŞİD nereden çıktı, dünyadan ne istiyor, bu kadar vahşi eylemlerle bile nasıl kendine taraftar topluyor? Alanının en iyisi yazar ve gazetecileri, IŞİD'in nedenini nasılını anlattı.

IŞİD dünyadan ne istiyor?

Kanlı katliamlara imza atan, son yılların en vahşi terör örgütlerinden IŞİD hakkında ne biliyorsunuz? Hürriyet'ten Yenal Bilgici, İpek İzci ve Serkan Ocak'ın hazırladığı dosya, alanının en iyi gazeteci ve yazarlarına IŞİD'i sordu, ortaya 15 maddede IŞİD rehberi çıktı...

IŞİD dünyadan ne istiyor?

Türkiye’den IŞİD’e katılan militanların sayısını bilmiyoruz ama Suriye ve Irak’ta birçok cephede öldürülen ya da yakalanan militanların üzerinden çıkan kimliklerden epey Türk olduğunu anlıyoruz. Malum en son PEW’nun kamuoyu araştırması Türkiye’de IŞİD’e sempati duyanların oranının yüzde 8 olduğunu ortaya koydu. IŞİD dışında Nusra gibi örgütlerin saflarında yüzlerce genç var. Türkiye’nin IŞİD’e desteği meselesi çok kafa karıştırıcı. Ben Türkiye’nin IŞİD ile ilgili politikasını dört farklı düzlemde değerlendirmekten yanayım. Suriye’de 2013’ün ortalarına doğru Esad yönetimine karşı savaşan herkes Türkiye tarafından desteklendi. Hepsi AKP yönetimine göre devrimciydi.

IŞİD dünyadan ne istiyor?

Kaide’de ayrışma yaşanıp IŞİD ismi ortaya çıktığında Türkiye’nin bu örgüte ilişkin politikası çeşitlendi. Ankara, Irak’ta Türkiye destekli Sünni aşiret ve siyasetçilerin Şii Maliki yönetimini devirmeleri konusunda IŞİD’i bir katalizör olarak gördü. Sıra Suriye’ye geldiğinde IŞİD bir yerde desteklendi, başka bir yerde düşman olarak görüldü. IŞİD, Türkiye destekli gruplara yani eski ortaklarına savaş açtığında Ankara IŞİD’i elimine etmeye çalışanlara destek oldu. Kürtler Rojava’ya hakim olmaya başladığında da IŞİD’in sonradan içine aldığı cihatçıların onlarla savaşmak için Türkiye’den rahatça Suriye tarafına geçtiğini gördük. Bu şekilde Türkiye üzerinden geçen cihatçılar Rasulayn’da Kürtlerle çatıştı. Birçok kapı Türkiye üzerinden sevk edilen militanlarca ele geçirildi. IŞİD, dünyaya açıldığı, lojistik ve militan akışını sağladığı üç kapıya sahipti; üçü de Türkiye’ye açılıyordu. Bunlardan Tel Ebyad’ı YPG ve Arap ortaklarına kaptırdı. Elinde hala Cerablus ve El Rai kapıları duruyor. Bir kritik nokta da petrol ticaretidir. IŞİD’in çıkardığı petrol Türkiye sınırlarından satıldı. Rusya, Viyana görüşmelerinde IŞİD’in petrol satışlarına dikkat çekmişti. G-20 zirvesindeki göndermeler de önemli ölçüde Türkiye ve Suudi Arabistan ile ilgiliydi. (Fehim Taştekin / Radikal Yazarı )