BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

İrsen Küçük'ten Güney Kıbrıs'a rest!

KKTC Başbakanı Küçük, yeraltı zenginlikleri konusunda KKTC'nin gereken payı alacağını söyledi!

Abone ol

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Kıbrıs'ın yer altı kaynaklarının ve denizlerde bulunması muhtemel herhangi bir servetin sahibinin sadece Güney Kıbrıs halkı olmadığını söyledi. Küçük, Kıbrıs Türk halkının da bu konularda veya böyle bir kaynağın bulunması halinde payını alacağını kaydetti.

Küçük, KKTC Tanıtım Günleri Etkinlikleri'nde bir gazetecinin, ''Rum kesiminin Türk karasularında yapacağı aramalarla ilgili son durum nedir? Bu konuda hükümetinizin tutumu ne olacak'' sorusu üzerine, Güney Kıbrıs'ın günü saptırma gayreti içinde olduğunu söyledi.

Özellikle Güney Kıbrıs'taki denizde patlamalar sonrasında daha kötüye giden ekonominin ve iç siyasi çekişmelerinin daha artması ve bugün Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas'a istifa çağrılarının yoğunlaştığı bir dönemde, gündemin değiştirilme gayreti içinde olunduğunu ifade eden Küçük, şöyle konuştu:

''Gündemi değiştirmek için denizlerde petrol arama programını, ki bu geçmiş yıllardan beri gündemde olan konular, bunu yeniden gündeme getirmeye çalışmaktadırlar. Kıbrıs üzerinde Rum halkının ve Kıbrıs'ın yer altı kaynaklarında ve özellikle denizlerde bulunması muhtemel herhangi bir servetin tabii ki sahibi sadece Güney Kıbrıs halkı değildir. Bunun tabii ki Kıbrıs Türk halkının da bu konularda veya böyle bir kaynağın bulunması halinde muhakkak payı vardır. Dolayısıyla bugün siyasi çözüme ulaşmayan Kıbrıs probleminin, siyasi çözümü olmazdan önce böyle bir eyleme güneyin girmesi büyük bir yanlışlığı da beraberinde getirir.

''MÜSAADE ETMEYİZ''

Başbakan Küçük, bir gazetecinin, ''Böyle bir hamlede olasılıklar nelerdir'' sorusu üzerine ise böyle bir hamlenin tamamlanacağı düşüncesi içinde olmadığını vurguladı. Güney Kıbrıs'ın konuya ilişkin olarak sağduyuyla hareket edeceğini dile getiren Küçük, şöyle devam etti:

''Çünkü dünyanın da kendilerine verdiği tavsiyeler vardır. Bu arada Kıbrıs Türk halkının hakları vardır. Bizim garantörümüz Anavatanımızdır, Türkiye'dir. Tabii ki bizim haklarımızın da koruyucusudur. Kıbrıs Türk halkının haklarının heba olması ve tek taraflı olarak Güney Kıbrıs ya da Rum halkı tarafından kullanılmasına biz KKTC olarak müsaade etmeyiz. Ne de anavatanımız müsaade eder. Bir kez daha Güney Kıbrıs'ı, Yunanistan'ı saygıya davet ediyoruz.''