BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,74
ALTIN 2.512,17
HABER /  DÜNYA

İrlandadan İsraile çok sert uyarı

İsrail baskınında gözaltına alınan İrlanda vatandaşları için hükümet harekete geçti. İrlanda, İsrail'i sert bir dille uyardı.

Abone ol

Başbakan Brian Cowen, Mecliste yaptığı konuşmada, İsrail'de alıkonulan İrlanda vatandaşlarının en kısa zamanda serbest bırakılmasını umduklarını belirterek, ''Ancak şunu belirtmeliyim ki eğer vatandaşlarımıza herhangi bir zarar gelirse bunun çok ciddi sonuçları olur'' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Micheal Martin de konuşmasında, yardım filosundaki sivillere askeri güç kullanarak müdahale edilmesinin kabul edilemeyeceğini belirterek, gemidekilerin İsrail'e giriş yapmaya zorlandıklarını, buna rağmen ülkeye yasadışı giriş yaparak suç işlediklerini kabul etmelerinin istendiğini söyledi.

Bu konuyu İsrail'in Dublin Büyükelçisi Zion Evrony'ye ilettiğini bildiren Martin, bazı İrlandalı milletvekillerinin konvoyda yer almayı istediğini hatırlatarak, tüm bu insanlara ''terörist'' damgası vurulmasının haksız bir yaklaşım olduğunu ifade etti.

''RACHEL CORRİE'YE YOL VERİN''

Martin, İsrail'den, konvoya katılmak üzere İrlanda'nın Dundalk Limanı'ndan Mayıs ayı ortasında demir alan ve halen yoluna devam ettiği bildirilen ''Rachel Corrie'' isimli geminin engellenmemesini istedi.

Gemide bulunan eski BM yetkilisi Denis Halliday ile temas kurduğunu da bildiren Martin, ''Açıkcası dünyanın geri kalanı gibi biz de durumu çok yakından izliyor olacağız. Bu konuda, İsrail'in daha fazla kan akmasına neden olacak bir eylemde bulunmaması hayati önem taşımaktadır'' diye konuştu.

Martin, ''İsrail'in hayatta kalma ve kendini savunma hakkının bulunduğunu ancak bunun başkalarının haklarının çiğnenmesi anlamına gelmediğini'' de vurgulayarak İsrail'in Gazze'de özellikle sivillere yönelik askeri güç kullanımını da eleştirdi ve Gazze'nin abluka altında tutulmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Martin, ''Rachel Corrie'' gemisindekilerin yanı sıra, ''Challanger 1'' adlı gemide dört, bir başka gemide de üç İrlandalının bulunduğunu belirterek, bu kişilerden ikisinin sınır dışı edilmek üzere Ben Gurion Havalimanı'na götürüldüğünü, beşinin ise hala göz altında tutulduğunu bildirdi.