BIST 9.759
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.418,64
HABER /  GÜNCEL

İrlanda: AB Mali Antlaşması için halk oylaması

İrlanda Cumhuriyeti, üye ülkelere bütçe açığı konusunda sıkı kurallar getiren Avrupa Birliği Mali Antlaşması için bugün halk oylamasına gidiyor.

Abone ol

İrlanda Cumhuriyeti, üye ülkelere bütçe açığı konusunda sıkı kurallar getiren Avrupa Birliği Mali Antlaşması için bugün halk oylamasına gidiyor.

Mali Antlaşma, üye ülkelerin bütçe politikaları arasında eşgüdüm sağlamalarını ve kuralları çiğneyenlere ceza getirilmesini öngörüyor. Antlaşmada tüm üye ülkelerin, bütçe açıklarını ekonomik üretimin yüzde 0,5'inin aşağısında tutmaları isteniyor.

Geçen yıl İrlanda'nın bütçe açığı yüzde 13,1'e ulaşmıştı.

İrlanda 18 ay önce Avrupa Birliği'nden kurtarma paketi almıştı. İrlandalı seçmenler bugün antlaşmayı reddedecek olursa, Dublin, mevcut kurtarma paketinin süresinin dolacağı 2013'den sonra AB'den acil destek fonu alamayacak.

Şubat ayında, Çek Cumhuıriyeti ve İngiltere dışında tüm AB üyelerince imzalanan Mali Antlaşma, yalnızca İrlanda Cumhuriyeti'nde halk oylamasına sunuluyor. Antlaşmanın karmaşık olması nedeniyle halk oylamasına yüksek bir katılım olması beklenmiyor.

BBC'nin Dublin muhabiri Mark Simpson, halk oylamasında 'evet' denmesini isteyen cephenin, süregiden kemer sıkma eylemlerine öfkeli halkın, hükümeti cezalandırmak için antlaşma aleyhinde oy kullanması olasılığından kaygılı.

İrlanda Cumhuriyeti'ndeki 3,1 milyon seçmen, daha önce 2001 ve 2008 halk oylamalarında AB antlaşmalarını reddetmiş, ancak daha sonra yinelenen oylamalarda karar değişmişti.

İrlanda'da Mali Antlaşma'ya karşı çıkanlar kemer sıkma önlemlerinin işe yaramadığını ve kamulaştırılan borçlu beş bankanın temerrüte gitmesi gerektiğini savunuyorlar.

İrlanda Başbakanı Enda Kenny, halk oylaması için yürütülen kampanyanın sona ermesinden önce halkı antlaşma ve istikrar lehinde oy kullanmaya çağırdı.

Antlaşma aleyinde kampanya yürüten Sinn Fein lideri Gerry Adams ise, seçmenlere aldanmamaları çağrısında bulundu ve "Aklınızı kullanın. Avrupa'da kemer sıkma önlemlerine son verilmesini isteyen milyonlara katılın ve hayır oyu kullanın." dedi.

Halk oylaması sonuçlarının yarın geç saatlerden önce alınması beklenmiyor.