BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,54
HABER /  GÜNCEL

İran'lı general Kandil'i yakın markaja aldı!

Bu iddialar çok konuşulur... İran ve Irak, PKK'nın yeniden silah kullanmasını B planı olarak diri tutmaya çalışıyor. İran'ın ordu komutanı sürekli Kandil'e gidip geliyor.

Abone ol

Çözüm sürecini sabote etmeye yönelik girişimler olduğunu savunan İlhami Işık, Türkiye gazetesine yaptığı açıklamada ilginç iddialarda bulundu. İran'ın PKK üzerinde etkili olmak için hamle üstüne hamle yaptığını iddia eden Işık, Rojava sürecinde de İran'ın aktif bir rol aldığını söyledi.

RUSYA-İRAN-IRAK-SURİYE BİR BLOK OLDU
 
İran-Türkiye denklemi nedeniyle bizim bölgemizde bir kutuplaşma vardı. O kutuplaşma ABD'nin İran'la ilişkilerini geliştirmesi ile nispeten söndü. Bu deklare edildikten sonra birdenbire Türkiye ile Bağdat arasında sıcak bir trafik oluştu. Ancak Suriye'de kimyasal silahla ilgili probleme dünya kayıtsız kalınca sertleşme yaşandı. Şimdi Ukrayna meselesi Türkiye'nin elini biraz daha güçlendirdi. Yeni bir şekillenme oldu. Rusya, İran, Suriye, Irak bir blok oldu.
 
İRAN'LI KOMUTAN KANDİL'E GİDİP GELİYOR
 
İran'ın Kudüs Ordusu Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani kaç seferdir Kandil'e gidip geliyor. Yakın zamanda tekrar gitti, geçtiğimiz günlerde oradaydı. Maliki yönetimi de Kandil'le görüştü geçen ay. Bu konuda markajı sürdürüyorlar.

Savaş talebini B planı olarak sürekli diri tutmaya çalışıyorlar. Eğer onlar açısından şekillenme keskin boyuta varırsa B planını devreye sokacaklar. Şu an İran'la ilişkilerimiz daha iyi. Bu yüzden harekete geçmiyorlar.

PKK DİRENİYOR
 
PKK direniyor. Ama göz ardı da etmiyor. Çünkü o bölgede İran'ı karşınıza aldığınız zaman bunun sonucunu da hesap etmelisiniz. Çünkü ezici bir tahrip gücü var, ilişki ağı geniştir. PKK'nın Türkiye ile ilgili güvence konusunda bu kadar ısrar etmesinin nedeni odur. Sırtını Türkiye'ye dayamak istiyor. Bu gerçekleşirse İran'ı bypass eder. Eğer öyle değilse kazanım tehlikeye girer. Rojava önemli bir kazanım. Bu zaten İran'ın formüle ettiği bir şeydi. Bunu hesap etmemesi mümkün mü?
 
İRAN OLMASA PKK GEÇEN YIL ÇEKİLİRDİ
 
Işık, "İran olmasa geçen yıl PKK tamamen çekilir miydi?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:
 
Evet çekilirdi. Silah bırakma da gündeme gelebilirdi. İran'ın hem baskı hem de hamlelerini kullandı. Yani hem bir gecede Kandil'e girdi, hem de aynı gece Rojava'yı boşalttırdı Suriye'ye. İki gücünü beraber kullandı. Ne verebileceğini de gösterdi, ne alabileceğini de.
 
Işık, 'Tekrar silahların kullanılma riski var mı?' sorusunu ise şöyle yanıtladı:

Bu daha çok ABD-Rusya kavgasının boyutunun ne kadar yükseleceğine bağlıdır.
 
İmralı'dan çatlak ses gelme ihtimali için Işık, "İhtimal yok ama sürecin hızlandırılması ile ilgili bir talep var. Yasal zeminin oluşturulması konusu, bu biraz rahatlatır. MİT yasasının buna katkısı olacak. Görüşmeler suç olmaktan çıktığı için taraflar rahatlayacak" diye konuştu.

ERBİL'LE PETROL ANLAŞMASI OLURSA SÜREÇ...
 
Işık "Süreç nereye varacak' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Enerji paylaşımında eğer Bağdat ile Erbil anlaşırlarsa çözüm süreci on yılda yapacağı ilerlemeyi bir yılda alır. Türkiye