BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.427,03
HABER /  EKONOMİ

İran'ın Türk altını sırrı açığa çıktı

İran bir süredir Türkiye'den yoğun bir şekilde altın alıyor. Bunun sebebi merak konusuydu. Bakan Babacan sır dolu altın işinin perde arkasını açıkladı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Babacan, altın ihracatındaki artışına dair net bir açıklamada bulundu. Babacan, "En önemli neden İran. Gazın parasını Türk Lirası olarak ilgili bankaya yatırıyoruz. İran da döviz olarak kendi ülkesine götüremediği için, altın alıp götürüyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan , Meclis Plan Bütçe Komisyonu'ndaki Bakanlığı'nın 2013 bütçe sunumunda "Külçe altın ihracatının artmasına İran neden oluyor" açıklamasında bulundu.

MEĞER SEBEP BUYMUŞ!

İran'dan alınan gazın parasını Türk Lirası olarak ilgili bankaya yatırdıklarını söyleyen Babacan, "İran da parayı döviz olarak kendi ülkesine götüremediği için bunu çekiyor ve altın alıp götürüyor" dedi.

Babacan, bu uygulamanın ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarından kaynaklandığını söyledi.

PETROLÜMÜZ OLSA AÇIK VERMEZDİK

Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Babacan, cari açıkla ilgili eleştirileri de yanıtladı.

Türkiye'nin enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke olduğunu belirten Babacan, bunun da cari açığın en önemli nedeni olduğunu vurguladı.

Babacan, "Yeterli petrol ya da doğalgazımız olsaydı, cari açık sıfırlanmıştı'' diye konuştu.