BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

İran'ın nükleer programı: Anlaşma için süre doluyor

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, İran'ın nükleer programı konusunda Pazartesi gününe kadar bir uzlaşmaya varılması hedefiyle yoğun müzakereler yapılıyor. ABD Yönetimi, taraflar arasında ciddi ayrılıkları olduğunu duyurdu.

Abone ol

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, İran'ın nükleer programı konusunda Pazartesi gününe kadar bir uzlaşmaya varılması hedefiyle yoğun müzakereler yapılıyor.

ABD Yönetimi, taraflar arasında ciddi ayrılıkları olduğunu kabul etti.

Ancak ABD Dışişleri Bakanı John Kerry müzakerelere devam etmek için Fransa'nın başkenti Paris'e gitme planlarını iptal etti.

Görüşmeler, P5+1 olarak bilinen ülkelerle (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa ile Almanya) ve İran arasında yürütülüyor.

Bu altı ülke, BM yaptırımlarının kaldırılması karşılığında İran'ın nükleer programını sınırlandırmasını istiyor. Tahran ise nükleer programının tamamen elektrik enerjisi üretme amaçlı olduğunu söylüyor.

P5+1 ülkeleri İran'la bir yıl önce geçici bir anlaşmaya varmıştı. Ancak taraflar başlangıçta anlaştıkları şekliyle Temmuz sonuna kadar nihai bir uzlaşmaya varamadı. Bunun üzerine anlaşma için süre 24 Kasım'a kadar uzatıldı.

'Zamana karşı yarış'

Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz Cuma günü "Zamana karşı yarışıyoruz. Bildiğiniz gibi süre Pazartesi doluyor. Viyana'daki arkadaşlarımız bu süre içinde sonuç alabilmek için var güçleriyle çalışıyor. Ciddi boşluklar var" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Cuma günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, "yeni fikirler duymadıklarını" söylemişti.