BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,10
ALTIN 2.310,71
HABER /  GÜNCEL

İran'ın Horasan bölgesinde Türk izleri

İran'ın Horasan bölgesinde bulunan Teng-i Türkmen (Türkmen Boğazı), Yekesu, Doyduk, Göz, Yaman Dağı, Hasan Bey Dağı, Sarığül Parkı, Sarı Dağ, Karabel Kervan Sarayı ve Beş Kardeş gibi birçok yer ismi de Türklerin yıllar boyunca buralarda yoğun olarak yaşadığını belgeliyor.

Abone ol

Türkiye'nin Meşhed Başkonsolosu Mehmet Doğan, İran'ın kuzeydoğu bölgesinde yer alan Horasan'daki yer isimleri ile tarihi eserlerin varlığının, Türklerin yıllar boyunca yoğun olarak bölgede yaşam sürdüğünün kanıtı olduğunu söyledi.

Başkonsolos Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bocnurd kentinin de içinde bulunduğu bölgede nüfusun yaklaşık yüzde 40'ının Türklerden, yüzde 45'inin de Kürtlerden oluştuğunu belirtti.

Doğan, "Burada yaşayan Kürtlerin birçoğu Türkçe de konuşabiliyor ve bölgede bulunan Teng-i Türkmen (Türkmen Boğazı), Yekesu, Doyduk, Göz, Yaman Dağı, Hasan Bey Dağı, Sarığül Parkı, Sarı Dağ, Karabel Kervan Sarayı ve Beş Kardeş gibi birçok yer ismi de Türklerin yıllar boyunca buralarda yoğun olarak yaşadığını belgeliyor." dedi.

Kuzey Horasan eyaletinin merkezi Bocnurd'un geçmişte "Bizim Yurt" olan isminin zaman içinde değişime uğrayarak önce "Biz Yurt", sonra "Bicenyurt" şeklinde değiştiğini ve ardından bugünkü halini aldığını kaydeden Doğan, bölgede yaşayanların Türkiye'ye karşı çok yakın bir ilgisinin bulunduğunu dile getirdi.

Doğan, Türkiye ile bölge halkı arasında varolan tarihi bağ ve kültürel yakınlıkların, her alanda ikili ilişkileri geliştirmek için iyi bir imkan sunduğunu kaydetti.

Anadolu Erenleri olarak bilinen ve Anadolu'nun İslamlaşmasına katkıda bulunan bir çok arif ve alimin Horasan bölgesinden Anadolu'ya göç ettiğini aktaran Doğan, "Ben bu bölgeyi atalarımızın Anadolu'ya göçmek için toplanma merkezi olarak kullandıklarını düşünüyorum." dedi.

Başkonsolos Doğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Ülkemizde İran hakkında genellikle İsfahan, Şiraz, Tahran ve Tebriz şehirleri tanınmıştır. Bu bölgenin de ülkemiz tarihi ve kültürü açısından büyük önemi olduğunu düşünüyorum. Bölgede, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'na başkentlik yapan Nişabur şehri bulunuyor. Bilim, felsefe ve tasavvuf alanında Nişabur'da dünyaca ünlü şahsiyetler doğmuş, yaşamış ve bugün de kabirleri burada yer alıyor. Bunlara örnek olarak, İslam tasavvufunun en önde gelen isimlerinden Feridüddin-i Attar, Ömer Hayyam ve Nişabur'un 3 kilometre uzaklığındaki Fuşencan köyünde doğan Hacı Bektaş-ı Veli'yi sayabiliriz."

Doğan, İranlı yetkililere, Fuşencan köyünde Hacı Bektaş-ı Veli adına bir anıt yapılması önerisinde bulunduklarını belirtti.

Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ünlü veziri Nizam-ül Mülk'ün Meşhed'de doğduğuna, İmam-ı Gazali'nin türbesinin de Meşhed'de olduğuna işaret eden Doğan, "İranlıların en büyük şairi Firdevsi'nin de anıt mezarının burada olduğu biliniyor." diye konuştu.

Firdervsi Üniversitesi bünyesinde Türk Dili Kürsüsü kuruluyor

Doğan, Meşhed Başkonsolosluğu'nun görev alanında bulunan Firdevsi Üniversitesi'nde Türk Dili Kürsüsü kurulması için gerekli izinlerin alındığını kaydederek, "Bu konuda, ilgili bakanlığımızla gerekli yazışmaları yaptık. Kürsüye atanması için bir öğretmen bekliyoruz. Kasım 2017 itibarıyla başlayacak öğretim yılında öğrencilere 2 kredilik ders ile üniversitenin Yabancı Diller Merkezinde Türkçe dersleri hemen başlatılacak." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki farklı üniversitelerde çok sayıda Fars Dili ve Edebiyatı bölümü bulunduğunu hatırlatan Doğan, "Buna karşın, bildiğimiz kadarıyla, Tahran Üniversitesi'nden sonra Firdevsi Üniversitesi’nde faaliyete başlayacak olan bu kürsü, İran'daki ikinci Türk Dili Kürsüsü olacaktır." dedi.