BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.423,52
HABER /  DÜNYA

İran'ı vurmaya hazır olun!

İsrail kanalında yayınlanan televizyon programında İlana Dayan`ın ortaya çıkardığı belgeler nefesleri kesti

Abone ol

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın 2010 yılında İran'ın nükleer tesislerinin vurulması için ordu ve istihbarata 'hazır olun' emri verdiği ortaya çıktı. İsrail'in Channel 2 televizyonuna göre Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi ve Mossad Şefi Meir Dagan' askeri alarm seviyesini "F-Plus"a yükselten bu emre karşı çıktı.

Barak, Genelkurmay Başkanı Aşkenazi'nin, İran'ın nükleer tesislerine karşı başarılı bir operasyon kabiliyetine sahip olmadığı gerekçesiyle emre karşı çıktığını söyledi. Aşkenazi ise bu iddiayı reddederek, "Ordunun bunu yapacak kapasitesinin bulunduğunu fakat bunun stratejik bir hata olacağını kendilerine söyledim." diye konuştu. Aşkenazi ellerin tetikte olması durumunda, bunun kontrolden çıkabilecek ve daha büyük çatışmaya yol açacak bir olaylar zincirine sebep olabileceği konusunda uyarıda bulunduğunu aktardı.

SAVAŞA SOKMA NİYETİMİZ YOK

Ehud Barak ise alarm seviyesinin kısa süreliğine yükseltimesi ile İsrail'i bir savaşa sokma niyetlerinin olmadığını savundu. Dönemin Mossad Şefi Dagan'ın ise Netanyahu-Barak ikilisinin, bakanlar kurulunun onayı olmadan ülkeyi bir oldubittiyle savaşa sokmaya çalışmakla suçladığı belirtildi.

Mossad İstihbarat Başkanı Dagan ise Netanyahu and Barak'ı o zamanlarda bakanlar kurulunun onayı olmadan kanunsuz bir şekilde savaş açmaya çalışmakla suçladı. Bunun üzerine ikili, İran'a her an saldırı düzenleyebilecekleri şeklindeki söylemlerden vazgeçti. Netanyahu BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Tahran'ın nükleer silahları ancak 2013 yazı veya baharında elde edebileceğini öne sürerek, İran'a saldırı tehditlerini ertelediği sinyalini vermişti. Barak da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer programından geri adım attığını, bunun İsrail'e sonraki adımları üzerinde düşünmek için daha fazla zaman verdiğini dile getirmişti.