BIST 9.049
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.300,60
HABER /  DÜNYA

İran'dan Türkiye'ye küstah tehdit! Irak ve Suriye'den çıkarlar ya da...

İran ve Türkiye arasında karşılıklı açıklamalar nedeniyle ipler geriliyor. İran'dan yine sert bir açıklama geldi. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in danışmanı Ali Ekber Velayeti Türkiye'yi tehdit etti.

Abone ol

İran’da düzenlenen 6. Filistin İntifadası’na Destek Konferansı’na katılmak için Tahran’da bulunan Suriye Meclis Başkanı Hediye Abbas’la ortak basın toplantısında konuşan Velayeti, Ankara’yı hedef aldı.

İran’ın, Irak ve Suriye yönetimlerinin resmi daveti üzerine bu iki ülkede bulunduğunu söyleyen Velayeti, "İzinsiz ve davetsiz bu iki ülkeye girenler buralardan çıkmalılar. Ya kendileri çıkar ya da Irak ve Suriye halkı onları çıkarır" dedi.

ERDOĞAN: PERS MİLLİYETÇİLİĞİ OLAYI VAR

Erdoğan, Bahreyn'e gerçekleştirdiği ziyarette şu ifadeleri kullanmıştı:

"Suriye'nin bölünmesine karşıyız ama biliniz ki birileri de hem Suriye'nin hem Irak'ın bölünmesini istiyorlar. Irak'ın bölünmesi çalışmalarını yapanlar da var. Orada ki mezhebi mücadele aynı zamanda etnik mücadele çünkü orada da bir Pers milliyetçiliği olayı var. Bu Pers milliyetçiliği olayıyla da bir bölünme orada da söz konusu.

BUNLARIN ÖNÜNÜ KESMEMİZ LAZIM

Bunların önünü kesmemiz önünü almamız gerekiyor, benzer durum Suriye'de var. Suriye'deki gelişmenin de önünü almamız lazım bunun için de tabi Körfez'in, bizim üzerimize düşen neyse bunları hep beraber yapmamız gerekiyor. Çünkü biz zulme seyirci kalamayız, kalmayacağız."

ÇAVUŞOĞLU: IRAK VE SURİYE'DE Şİİ DEVLETİ KURMAK İSTİYORLAR

3. Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail’in son dönemde artırdığı yasa dışı yerleşimleri eleştirerdikten sonra İran’a mezhepçilik eleştirisinde bulunmuştu;

"Türkiye her türlü ayrışmaya karşı, dini ya da mezhepçi ayrışmalara karşıyız. Cumhurbaşkanım Erdoğan da bunu Nisan ayında İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde söylemişti. 'Ben Sünni ya da Şii değil, Müslümanım' demişti. İran, Suriye ve Irak’ı iki Şii devleti haline getirmeye çalışıyor. Bu çok tehlikeli. Bu eğilime son vermeli, bölgede güvenlik ve istikrar ancak o şekilde sağlanır."

Çavuşoğlu, İran ve Rusya ile işbirliği halinde Astana’da yürüyen Suriye toplantıları için de “Astana sadece ateşkese odaklanmalıdır. Suriye’deki geçiş sürecinin ve siyasi çözümün konuşulabileceği tek yer Cenevre’dir” dedi.

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: MÜLTECİLERİ BİLE SAVAŞ ALANINA SÜRENLER

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi’nin Türkiye'ye yönelik sert açıklamalarına yanıt verdi. Yanıtta şu ifadeler kullanmıştı. "Bölgedeki krizler nedeniyle ülkesine mülteci olarak sığınan insanları dahi savaş alanına sürmekten çekinmeyen bir ülkenin bölgedeki gerginliğin ve istikrarsızlığın sorumlusu olarak başkalarını itham etmesini kabul etmek de anlamak da mümkün değildir.

BÖLGESEL POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRMESİ GEREKİR

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi’nin, ülkesinin bölge politikalarının takdir edildiği ve adil bulunduğu yönündeki ifadeleri ise,  Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası platformlarda bu ülke hakkında yoğun olarak dile getirilen endişe ve şikayetler karşısında büyük bir çelişki oluşturmaktadır. İran’ın kendisine yönelik eleştirileri dile getiren ülkeleri itham etmek yerine, yapıcı adımlar atması ve bölgesel politikalarını gözden geçirmesi beklenir."