BIST 9.524
DOLAR 32,52
EURO 34,83
ALTIN 2.487,67
HABER /  DÜNYA

İran'dan helikopter krizi açıklaması

İran Dışişleri Bakanı Merziye Afham, Türk F16'larının Suriye helikopterini vurmasına ilişkin açıklama yaptı.

Abone ol

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, sınır ihlali yapan Suriye helikopterinin Türk jetleri tarafından düşürülmesi ile ilgili olarak, ihlalin önceden planlanmış bir girişim olmadığını belirterek, tarafları soğukkanlı olmaya davet etti.

Dışişleri Bakanlığı’nın haftalık basın toplantısında gündeme dair soruları yanıtlayan Afham, düşürülen helikopterle ilgili soru üzerine, "Sınır ihlali önceden planlanmış bir girişim değil. Dolayısıyla her iki tarafı da soğukkanlı olmaya davet ediyoruz. Her iki ülkenin de en makul yolu tercih edeceğini umuyoruz" dedi.

TEBRİK MEKTUBUYDU

Afham, ABD Başkanı Barack Obama'nın İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye gönderdiği mektubun içeriği hakkında ise "Obama'nın mektubu Suriye meselesi ile ilgili değildi. Sayın Ruhani'nin cumhurbaşkanlığı görevine gelmesinin ardından gönderilen bir tebrik mektubuydu. Sayın Ruhani de cevaben bir teşekkür mektubu gönderdi. Mektuplar diplomatik kanallar aracılığıyla iletildi" açıklamasını yaptı.

‘SURİYE’DE ASKERİMİZ YOK’

Afham, sosyal medyada yayınlandıktan sonra dış basında yer alan, İran askerlerinin Suriye'de görev aldığına ilişkin görüntülerle ilgili soruya ise "İran'ın Suriye'de hiçbir şekilde resmi askeri varlığı bulunmuyor" cevabını verdi. Suriye'de gayri resmi veya gönüllü İranlı askerlerin bulunup bulunmadığı sorusunu cevapsız bırakan Afham, "İran Suriye'ye yalnızca insani yardımda bulunacağını daha önceden duyurmuştur" dedi.

BİRE BİR GÖRÜŞME YOK

Dışişleri Sözcüsü, Cumhurbaşkanı Ruhani'nin New York ziyaretinde ABD'li yetkililerle görüşmeleri olup olmayacağı konusunda, "Sayın Cumhurbaşkanının ABD'li yetkililerle bire bir görüşmesi öngörülmemiştir. Bu görüşmeler ancak 5+1 müzakereleri kapsamında yer alabilir" bilgisini verdi.

Afham ayrıca, BM Genel Kurulu'nun ardından, Rusya Devler Başkanı Vladimir Putin'in İran'a resmi ziyarette bulunacağını duyurdu. Putin'in ziyaretinin tarihi hakkında bilgi verilmedi.