BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.308,38
HABER /  DÜNYA

İrandan 300 Spartalıya tepki

İran'ın ABD'de gişe rekoru kıran Hollywood yapımı "300 Spartalı" filmine tepkisi sürüyor.

Abone ol

İran'ın,ABD'de gişe rekoru kıran Hollywood yapımı "300 Spartalı" filmine tepkisi sürüyor.

Tarih ve kültürüne hakaret edildiği gerekçesiyle filme sert tepki gösteren
İran yönetimi,bu kez de Birleşmiş Milletler Eğitim,Bilim ve Kültür Örgütü'ne
(UNESCO) başvurdu.

İran'ın UNESCO temsilcisi Muhammed Rıza Dehşiri,kuruma yazdığı yazıda,
filmin "İran kültürüne hakaret için kasten yapıldığını'' savunarak, UNESCO'dan yapımcı şirkete tepki göstermesini ve filmi kınamasını istedi.

Yazısında, "Savaş zihinlerde başlar ve barış siperleri de zihinlerde kurulur'' ifadesine yer veren Dehşiri, "şavaş ve şiddetin yerini barışın alması için UNESCO'nun sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini'' belirtti.

İranlı temsilci,bu gibi hakaretamiz filmlerin yapılmaması için önlem alınmasını da talep etti.

Ünlü yazar Frank Miller'in aynı adlı çizgi romanından beyaz perdeye aktarılan film,Termofil'deki dağ geçidinde,Sparta Kralı Leonidas komutasındaki 300 askerin,120 bin kişilik Pers ordusuna üç gün boyunca direnişini konu alıyor.

Yunanların direnişinin filmde "çok abartıldığını" ifade eden İranlılar,tarihin saptırıldığı gerekçesiyle filme tepki göstermişti.

İran'ın önemli din adamlarından Ayetullah Muhammed Kaşani de dün verdiği cuma hutbesinde,filmin "ABD'nin İran'a karşı yürüttüğü psikolojik savaşının bir parçası'' olduğunu söylemişti.

Filmden büyük rahatsızlık duyan İranlılar,yönetmenin İranlıları "vahşi,cahil, kan dökücü ve medeniyetten uzak kişiler",Yunanlarıysa "cesur ve asil" olarak betimlediğine dikkati çekiyor.