BIST 9.731
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.423,28
HABER /  DÜNYA

İran’daki nükleer tesisler incelenebilecek

İran ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran’ın nükleer enerji programına ilişkin işbirliğini öngören bir anlaşma imzaladı. Anlaşm...

Abone ol

İran ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran’ın nükleer enerji programına ilişkin işbirliğini öngören bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, UAEK müfettişlerinin İran’daki nükleer tesisleri incelemesine imkan tanıyor.
İran Nükleer Enerji Kurumu başkanı Ali Ekber Salihi, Tahran’da anlaşmanın imzalanmasının ardından, UAEK Başkanı Yukiya Amano ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Anlaşmanın, UAEK ve İran arasındaki sorunların çözümü için atılacak karşılıklı adımları belirleyen bir yol haritası ortaya koyduğunu ifade eden Salihi, UAEK’nun talepleri arasında yer alan Arak ağır su reaktörü ve Gachin uranyum madenlerinin teftişine izin verildiğini açıkladı.
Yukiya Amano, önümüzdeki üç ay zarfında, bir takım adımlar atacaklarını fakat “halen yapılması gereken birçok iş” olduğunu ifade etti. Amano, anlaşmanın “önemli bir adım” olduğunu vurguladı.
İran, ABD ve diğer birçok Batılı ülke tarafından, nükleer silah geliştirme amaçlı gizli bir proje yürütmekle suçlanıyor. Tahran yönetimi, iddiaları reddediyor ve ülkenin nükleer programının sadece barışçıl amaçlar taşıdığında ısrar ediyor.
(İHA)