BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.506,64
HABER /  DÜNYA

İran'da gerçekte ne oluyor iş bildiğiniz gibi değilmiş!

İRAN'daki olaylar bir haftayı geride bırakırken gösterilerin perde arkası çok başka çıktı. İlk anda ABD destekli olarak görülen gösterileri körükleyenlerin İran'ın şahin kanadı olduğu söyleniyor. İngiliz Financial Times işin arka planını yazdı ve ABD ile İsrail yanlış yapıyor dedi.

Abone ol

28 Aralık 2017'de İran'da patlak veren gösteriler büyüyerek tüm kentlere yayıldı. Gösterilerin sebebi kamuoyuna 'ekonomik' sıkıntılar olarak yansıtıldı. Donald Trump'un ilk anda protestolara destek çıkması da perde arkasında ABD var fikrini zihinlere soktu. Oysa analistler derine baktığında olayların gerçek sebebine ilişkin bambaşka şeyler anlatıyorlar.

İran Uzmanı Çağatay Balcı, İran'da mollaların Ruhani'ye karşı 'post modern' darbe yaptığını söylemişti. Bugün İngiltere'nin saygın gazetelerinden Financial Times aynı görüşü ilk sayfadan dile getirdi. Gazenin editoryal görüş yazısında, İran'da değişim umudunu hâlâ en iyi Ruhani'nin temsil ettiğini, ABD ve İsrail'in protestolara yönelik tutumunun şahin kanada yarayacağı vurgusu yapıldı.

OLAYLARI KÖRÜKLEYEN ŞAHİN KANAT

Financial Times, gösterilerde sertlik yanlısı şahin kanadın parmağının olduğunu dile getirdi. Gazete şahin kanadın "ateşle oynadığını" tespitinde bulunurken ABD ve İran'ın hevesle göstericilere destek çıkmasını ise "akılsızca bir tutum olarak" yorumladı.

RUHANİ'Yİ SIKIŞTIRMAK AKILSIZCA

Analizde şöyle denildi; "Ruhani arada sıkışmış durumda. Bir taraftan kendi rejimindeki şahinler, diğer tarafta ABD Başkanı Donald Trump tarafından zayıflatılıyor. İran'a düşmanlığını gizlemeyen Trump, Twitter'da protestolara destek mesajları paylaştı. Bazı İsrailli siyasetçiler de destek açıklaması yaptı. Bu, akılsızcaydı. Dışarıdakilerin işlere karışması, sertlik yanlılarına baskı için muhteşem bir fırsat veriyor. Bu da Ruhani'yi daha fazla yıpratacaktır. "Ruhani, mevcut sistem içinde hala değişim için en iyi umudu temsil ediyor.

İRAN UZMANI NE DEMİŞTİ?

İran'da gerçekte ne oluyor sorusunun yanıtına ilişkin İran Uzmanı Çağatay Balcı'nın dün yaptığı analiz dikkat çekiciydi. Balcı'ya göre mollalar ılımlı Ruhani'yi bitirmek için post modern darbe yapıyorlar. İşte analizinden flaş bölümler;

-"İran gibi güvenlik ve istihbarat yapısı halk ile doğrudan temas içerisinde olan, tüm kamusal alanlarda varlık gösteren bir kontrol mekanizmasına sahip olan bir ülkenin toplumdaki ekonomi temelli hoşnutsuzlukları analiz edememesi ve hatta bu hoşnutsuzlukların bir kitlesel harekete dönüşebileceğini öngörememesi elbette ki akıl dışı olacaktır.

*Rejim, Ruhani’nin ekonomik sorunların çözümü vaatlerini yerine getiremeyen ve halkı aldatan bir yönetici olduğu algısını yaratarak İran’da post modern bir darbeyi hedefliyor".

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran'la flaş görüşme

İran'da son durum! Vahim iddia 'Allah yardımcımız olsun'