BIST 9.465
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.488,52
HABER /  DÜNYA

İran Suudi Arabistan'a meydan okudu! Gerginlik tırmanıyor

İran ve Suudi Arabistan arasında yaşanan gerginlik karşılıklı sert açıklamalarla devam ediyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani İran'ı savaş hareketiyle suçlayan Suudi Arabistan'a meydan okudu.

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, son günlerde yükselen Suudi Arabistan gerginliği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bu açıklama iki ülke arasında gerilimi daha da artıracağa benziyor.

Ruhani, Yemen’den Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a yapılan füze saldırına ilişkin, “Bu Suudi Arabistan’ın saldırgan davranışlarının bir sonucudur” dedi.

İRAN'I DÜŞMAN BELLEMEK HATAYDI

Ruhani, "ABD ve İsrail'i dost belleyip, İran'ın düşman bellemek Suudilerin stratejik hatasıydı" ifadelerini kullandı.

İRAN'IN GÜCÜ NOKTASINDA UYARI

İran Cumhurbaşkanı ayrıca Suudi Arabistan'ı İran'ın 'gücü' konusunda da uyardı.

İRAN'DAN FÜZE SAVUNMASI

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Yemen'den fırlatılan füzenin Suudi Arabistan'ın saldırılarına bir tepki olduğunu söyledi.

Cumartesi akşamı Yemen’den Riyad’a atılan balistik füze, Suudi Arabistan’ı kızdırdı. Pazartesi günü iki ülkeden karşılıklı olarak gerginliği tırmandıracak açıklamalar gelmişti. 

SUUDİ ARABİSTAN: BU BİR SAVAŞ HAREKETİDİR

Saldırının arkasında İran’ın olduğu yönünde kanıtlar olduğunu belirten Suudi Arabistan, bunun olası bir ‘savaş hareketi’ olduğunu açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Suudi Arabistan’ın suçlamalarını “yıkıcı, sorumsuz, provokatif ve temelsiz” olarak nitelendirdi.

Daha sonra tekrar açıklama yapan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr, uygun zaman ve yerde İran'ın eylemlerine yanıt verme haklarını saklı tuttuklarını söyledi.

Bu açıklamaya da cevap veren İran Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın 'kendi taarruz savaşlarının sonuçlarını gördüğünü' öne sürdü.

YEMEN VE LÜBNAN'DAKİ HASSAS DENGE BOZULACAK MI?

Suudi Arabistan ve İran'ın on yıllara dayanan çekişmesinde şu anki sıcak alanlar Lübnan ve Yemen. Suriye ve Irak'ta istediğini alan Tahran yönetiminin önünü kesmek isteyen Suudilerin hedefinde Hizbullah var. Riyad'da istifa eden Lübnan Başbakanı Hariri, Suudilerin kozları karşısında boyun eğdi. Dünyanın unuttuğu iç savaş ülkesi Yemen'de ise silahların uzun süre susması beklenmiyor. Savaş çıkması için bir kıvılcımın yeteceği hassas dengelerin kimin tarafından bozulacağı ise, şimdilik belirsiz.

SUUDİ ARABİSTAN ÜÇ YILDIR YEMEN'DE

Suudi Arabistan ve İran, Arap Yarımadası'nın en fakir ülkesi Yemen'de gayr-i resmi olarak neredeyse üç yıldır savaşıyor. İran'ın desteklediği Şii Husiler, ülkede geniş bir alanı kontrol ediyor. Riyad yönetimi ise, ülkeden kaçan Abdurabbu Mansur Hadi'nin arkasında duruyor. Aslında doğrudan adını koymak gerekirse, bu bir mezhep savaşı.