BIST 9.678
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.504,02
HABER /  GÜNCEL

İran rehineler için yardım istedi

İran, Suriye'de kaçırılan vatandaşları arasında Devrim Muhafızları'nın emekli üyelerinin olduğunu açıkladı.

Abone ol

İran Suriye'de kaçırılan vatandaşları arasında Devrim Muhafızları'nın emekli üyelerinin olduğunu açıkladı.

İran dışişleri bakanı, Suriye'de silahlı muhaliflerin kaçırdığı 48 İranlı arasında bulunan emekli askerlerin artık ordu içinde bir konum sahibi olmadıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Salihi, söz konusu kişilerin Şam'a dini merkezleri ziyaret etmek için gittiğini söyledi.

48 İranlıdan üçünün koşulları tam olarak netleşmeyen gelişmeler sonucu öldüğü bildiriliyor.

Muhalifler, ordunun havadan açtığı bir ateşte öldüğünü söylediği İranlılar için Şam'dan gelen diğer haberlerde muhalifler tarafından öldürüldüğü belirtiliyor.

Ankara ve BM'den yardım isteği

Konuyla ilgili açıklamasını Türkiye dönüşü yapan Salihi, ''Türkiye'nin bizim Suriye'ye hac amaçlı giden İran vatandaşlarımızın kurtarılmasında büyük bir rol oynayacağını düşünüyoruz'' dedi.

İran BM'nin de devreye girmesi çağrısı yaptı.

Türkiye ile İran'ın işbirliği ile Suriye'deki sorunun çözebileceğini belirten Salihi, ''Bölgenin istikrarını ve barışı korumak için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Tüm önemli oyuncular harekete geçmeli ve bölgede barış ve istikrarı sağlamanın hepimizin çıkarına olduğunu bilmeli. Çünkü Suriye'de durumun kötüleşmesi hepimizi kötü bir duruma sürükleyecek'' diye konuştu.

"İran ile Suriye müttefik"

Rehine kriziyle ilgili başlıkların da arasında olduğu anlaşılan bir ziyaret için dün Şam'a giden Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Said Celili, İran, Suriye'nin önemli bir bölgesel ittifakın parçası olduğunu ve bu ittifakın parçalanmasına izin verilmeyeceğini bildirdi.

Suriye'nin başkenti Şam'da Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşen İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Said Celili, Suriye'nin "direniş ekseni"nde önemli bir yeri olduğunu ve hiçbir biçimde bu eksenin parçalanmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Yorumcular "direniş ekseni" tanımlaması içerisinde İran, Suriye, Lübnan'daki Hizbullah ve Gazze'deki Filistinli İslamcı örgüt Hamas'ın bulunduğunu belirtiyor.

İki haftadır televizyonlarda görülmeyen Esad ise Celili ile görüşmesi sırasında görüntülendi.

Suriye devlet televizyonu Başkan Esad'ın "Suriye hükümetinin ve halkın ülkeyi teröristlerden temizleme" konusundaki kararlılığına vurgu yaptığını bildirdi.

Esad "ulusal diyalogun devam edeceğini" ve Suriye'nin "dış komploları engelleme kapasitesi"ne sahip olduğunu söyledi.

İran, Suriye sorunu ile ilgili olarak yarın uluslararası bir toplantı yapılacağını açıkladı.