BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,18
HABER /  GÜNCEL

İran ile 5+1 görüşmeleri Kazakistan'da

İran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmeler, Almatı kentinde yürütülüyor. ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri, İran'ın geri adımlar atması karşılığında yaptırımları gevşetmeyi öneriyor.

Abone ol

İran'ın şüpheyle bakılan nükleer programıyla ilgili uluslararası görüşmelerin son ayağı Kazakistan'da yapılıyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya ile Almanya'dan oluşan "5+1" grubuyla İran arasındaki görüşmeler geçen yıl haziran ayında kesilmişti.

Batılı ülkeler İran'ın nükleer silah edinebileceği kaygısı nedeniyle Tahran yönetimine baskı yapıyor.

Rusya ve Çin de kimi zaman bu ülkelere katılıyor. Nükleer programının esas olarak enerji amaçlı olduğunu savunan İran ise zenginleştirilmiş uranyumun tıbbi amaçla kullanıldığını belirtiyor.

Buna rağmen Tahran yönetimi, nükleer tesislerini denetime tam olarak açmadığı gerekçesiyle BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarına hedef oluyor.

Almatı'daki BBC muhabiri James Reynolds, 5+1 ülkelerinin bu turda İran'a bazı yaptırımları gevşetme vaadinde bulunabileceğini söylüyor. Bunun karşılığında İran'dan istenenler ise şöyle: uranyum zenginleştirmenin askıya alınması, Kum yakınındaki denetimsiz nükleer tesisin kapatılması ve orta düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stoğunun ülke dışına çıkarılması.

İran ise öncelikle yaptırımların kaldırılmasını şart koşuyor.