BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,90
ALTIN 2.438,79
HABER /  DÜNYA

İran Genelkurmay Başkanı Bakıri Kürtler'in asırlık hayalini yıktı

TÜRKİYE'yi ziyaret eden İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ülkesinin devlet televizyonuna flaş açıklamalar yaptı. 1979 yılından bu yana Türkiye'yi ziyaret eden ilk İran genelkurmay başkanı olan Bakıri, Kürtler'in bağımsız devlet hayali için bombayı patlattı.

Abone ol

İRAN Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, Türkiye'deki temaslarına ilişkin İran medyasına yaptığı açıklamada, Kürdistan referandumuyla ilgili bombayı patlattı. İran'ın tavrını net bir şekilde duyuran Bakıri, 'böyle bir şey olursa bu yeni gerilimin başlangıcı olur' dedi.

İran devlet televizyonuna konuşan Muhammed Bakıri, Türkiye ile Kürdistan bağımsızlık referandumunu 'özel olarak' ele aldıklarını söyledi. Bakıri şunları söyledi;

KÜRDİSTAN MÜMKÜN DEĞİL
-"Böyle bir şey olursa, bu yeni bir gerilimin başlangıcı olur ve komşu ülkeleri olumsuz etkiler. Bu yüzden iki ülke bunun mümkün olmadığını ve yapılmaması konusunda ısrarcılar" .

38 YIL SONRA İLK KEZ İRAN GENELKURMAY BAŞKANI TÜRKİYE'YE GELDİ
Bakıri, İslam Devrimi sonrası genelkurmay başkanlığı seviyesinde ilk kez İran'dan Türkiye'ye ziyaret yapıldığını hatırlatarak, ziyaretin İran'ın ruhani lideri Ayetullah Hamaney'in onayıyla gerçekleştiğini ifade etti. İslam Devrimi İran'da 1979 yılında yapıldı. O günden beri de Türkiye'ye genelkurmay düzeyinde hiç ziyaret olmadı.

ORTAK EĞİTİM VE ÖĞRENCİ TAKASI OLACAK
Askeri işbirliği ve sınır güvenliği konusunda iki ülkenin çok iyi mutabakatlar sağladığını söyleyen Bakıri,"Ortak eğitim ve öğrenci takası konusunda mutabık kaldık. İki ülke donanması karşılıklı olarak birbirinin ülkesini ziyarete edecek. Askeri tatbikatlarda gözlemci bulunduracak" diye konuştu.

'HULUSİ AKAR'I İRAN'A DAVET ETTİM'

Türkiye temaslarının çok başarılı geçtiğini kaydeden Bakıri "Askeri, savunma ve güvenlik alanındaki birçok konunun temeli Türkiye ziyareti kapsamında atıldı ve bu süreç devam edecek" dedi. Mevkidaşı Orgeneral Hulusi Akar'ı 'işbirliğinin devam etmesi için' İran'a davet ettiğini söyleyen Bakıri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yakında İran'ı ziyaret edeceğini sözlerine ekledi.

İKİ ÜST DÜZEY KOMUTAN EŞLİK ETTİ 

Bakıri'ye Türkiye'deki temasları kapsamında Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Muhammed Pakpur ve Sınır Birlikleri Komutanı Tuğgeneral Kasım Rızai ve bazı diğer askeri komutanlar eşlik etti. Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur da Bakıri ile birlikte Türkiye'ye gelen isimler arasındaydı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri’yi dün Beştepe'de kabul edip görüştü. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, 50 dakika sürdü.