BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.279,52
HABER /  DÜNYA

İran FATİH 110 ile savunacak!

İran, Fatih-110 adlı karadan karaya atılan kısa menzilli balistik füzelerinin yeni bir versiyonunu geliştirdiğini duyurdu

Abone ol

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, birkaç hafta önce yapılan deneme atışının başarılı olmasının ardından füzenin tanıtımını yaptı.

SALDIRI AMAÇLI DEĞİL

Ahmedinejad, savunma teknolojilerinin saldırı değil caydırma amacı taşıdığını ve sadece kendilerini savunmak istediklerini söyledi.

Bu arada İsrail'in İran'a saldırı planları ile ilgili spekülasyonlar devam ediyor.

DAHA HIZLI, DAHA UZUN ÖMÜRLÜ

Resmi Irna haber ajansı geliştirilmiş füzenin daha hızlı fırlatılabildiğini, uzun ömürlü olduğunu ve kötü hava koşullarında da kullanılabildiğini söylüyor.

İran hükümeti, İsrail ya da ABD tarafından bir saldırı yapılması durumunda ya doğrudan ya da dolaylı olarak karşılık vereceklerini söyledi.

İRAN'IN YETERLİ OLMADIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

İran'ın henüz nükleer silah geliştirecek yeterliliği olmadığı düşünülüyor, ancak çok sayıda kısa ve orta menzilli füze stoku bulunuyor. Füze savunma teknolojisi uzmanı Profesör Theodore Postol mayıs ayında BBC'ye yaptığı açıklamada, İran'ın balistik füzelerinin oluşturduğu tehdidin sınırlı olduğunu belirtmişti.

Postol, İran'ın balistik füzelerinin büyük bir hasar verecek kadar mühimmat taşıyamayacağını ve kesin hedefleri vuracak yeterliliği olmadığını düşünüyor.

Geçen hafta ABD'li bir blogcu İsrail'in İran'a saldırı planları olduğunu öne sürdüğü belgeler yayınladı. Richard Silverstein BBC'ye yaptığı açıklamada, İsrail'in İran'ın nükleer silah geliştirmesini engellemek için ne yapacağı ile ilgili güvenlik kuruluna verilen belgeleri ele geçirdiğini söyledi.

NETANYAHU'DAN TEHDİT

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran'a yönelik askeri harekat tehdidinde bulundu, ancak yetkililer henüz kesin bir kararın alınmadığını söyledi.

Bu yılın başlarında ABD de Basra Körfezi'nde askeri etkinliğini artırdı.

Uzmanlar, bunun nedeninin, İran'ın önemli bir ticaret yolu olan Hürmüz Boğazı'nı kapatmasını engellemek ve nükleer programı ile ilgili endişelerin artması durumunda İran'a karşı bir saldırıda kullanılabilecek savaş uçağı sayısını artırmak olduğunu düşünüyor.