BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.298,59
HABER /  DÜNYA

Irak'tan Ankara'ya şok mesaj: 24 saatiniz kaldı!

TSK'nın Musul'da konuşlandırdığı birliğin yankıları sürüyor. Irak Başbakanı "Bu sorunu çözmeleri için 48 saat verdik, şimdi sadece 24 saatleri kaldı” dedi.

Abone ol

Türkiye'nin Musul’un Başika kentinde 600 askerli bir üs kurmak için Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’yle anlaşmasına yönelik tepkiler devam ediyor. 

Türkiye’nin Musul’a asker göndermesine büyük tepki gösteren Irak Başbakanı Haydar el İbadi, "IŞİD’in, elindeki petrolün büyük bölümünü Türkiye üzerinden yurtdışına kaçırdığını" iddia etti. Türkiye'ye 48 saat verdiklerini hatırlatan İbadi, "Bu sorunu çözmeleri için 48 saat verdik, şimdi sadece 24 saatleri kaldı” dedi.

IŞİD VE PETROL İDDİASI

Sputnik'in haberine göre, Bağdat’ı ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşen Haydar el İbadi, görüşme sırasında ‘büyük bölümü Türkiye üzerinden kaçırılan IŞİD’in petrol kaçakçılığının durdurulması gerektiğini’ belirtti.

TÜRKİYE'NİN 24 SAATİ KALDI

Türkiye’nin derhal askerlerini topraklarından çıkarmasını talep ederek askerlerin 24 saat içinde çekilmemesi durumunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) gideceklerini açıkladı. İbadi, “Türkiye’den Irak’ın egemenliğine saygı göstermesini talep ediyoruz. Bu sorunu çözmeleri için 48 saat verdik, şimdi sadece 24 saatleri kaldı” dedi.

IRAK YÖNETİMİ ONAY VERMEDİ

Musul’a asker gönderilmesine Bağdat’ın onay verdiği yönünde Türkiye’den gelen açıklamaların doğru olmadığını vurgulayan İbadi, “Irak’ın, askerlerin ülkeye girişiyle ilgili bilgisi ve anlaşması yok” diye konuştu. Irak’ta tüm yabancı askerlerin varlığına şiddetle karşı olduklarını ve bu yönde küresel ve bölgesel güçlerden aldıkları teklifleri geri çevirdiklerini belirten İbadi, “Irak’ın Bölgedeki mücadelenin bir parçası olmasını ve  bölgesel mücadele alanına dönüşmesini istemiyoruz” diye konuştu.

"EĞİTMENLERİ KABUL EDİYORUZ AMA KARA GÜCÜ BAŞKA”

Alman mevkidaşı Steinmeier’le görüşen Irak Dışişleri Bakanıİbrahim el Caferi de, Musul’a Bağdat hükümetinin izni olmadan gönderilen askerlerin geri çekilmesini istediklerini, bu talebin Musul’daki askeri danışmanları ve eğitmenleri kapsamadığını söyledi.

​Caferi, “Irak’ın Türk askerlerinin geri çekilmesi yönündeki talebi, Türk silahlı kuvvetlerinin Irak’la koordinasyon kurmadan ülkede konuşlanarak yol açtığı ihlalden kaynaklanmaktadır. Ancak bu talep bir süredir ülkenin kuzeyinde Irak güçleriyle birlikte çalışan Türk eğitimcilere yönelik değildir. Birçok ülkeden askeri eğitmenleri kabul ediyoruz ancak kara güçleri farklı bir şey” dedi.