BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,00
ALTIN 2.428,94
HABER /  DÜNYA

Irak'tan ABD'ye Kürt devleti resti!

Irak, ABD Kongresinde Iraklı Arap Sünni ve Kürtler'e yönelik "bağımsız devlet" muamelesi içeren tasarıyı reddettiğini açıkladı.

Abone ol

Irak Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresinde oylamaya sunulması beklenen Iraklı Arap Sünni ve Kürtlere "bağımsız devlet" muamelesi içeren kanun tasarısını reddettiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bakanlığın ABD Kongresinde Iraklı Arap Sünni ve Kürtler'e yönelik "bağımsız devlet" muamelesi içeren tasarıyı reddettiği ifade edilerek, söz konusu tasarının Irak'ın egemenliğini ihlal ettiği ve Irak halkının birliğini hedef aldığı belirtildi.

Terörle mücadelesinde Irak'a sunulan herhangi bir yardımın ülkelerin egemenliğine karşılıklı saygı temeline dayalı uluslararası ilişkilere uyması gerektiğine işaret edilen açıklamada, bu konuda (silah yardımı) sadece merkezi hükümetle çalışılması gerektiği vurgulandı.

"Irak, ABD ile özellikle terörle mücadelede stratejik işbirliği ilişkisini geliştirme konusunda ısrarlıdır" denilen açıklamada, kongrede sunulan kanun tasarısının bu gibi ilişkilerin inşasına zarar verdiği belirtildi.

Irak Hükümeti de, söz konusu tasarıya tepki göstererek, bölgede daha fazla parçalanmalara neden olunacağını savunmuştu.

Irak Temsilciler Meclisinde grupları bulunan Şii din adamları Muktede es-Sadr ve Ammar el-Hekim de söz konusu tasarıya tepki gösterdi.

ABD Kongresi Dış İlişkileri Komitesi'nin, Iraklı Sünni güçlerle Kürt Peşmerge güçlerine, merkezi yönetimden bağımsız olarak askeri yardım yapılması için oylama yapması bekleniyor.