BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.498,83
HABER /  DÜNYA

Irak'ta yeni hükümet! Başbakan'ın hedefi IŞİD!

Irakta yeni hükümet kuruldu. Irak Parlamentosu, Başbakan Haydar El Abadi'nin kabinesini onayladı.

Abone ol

Irak Parlamentosu Başbakan Haydar El Abadi'nin kabinesini onayladı.

Irak’ta Başbakan Haydar El Abadi’nin kurduğu hükümet parlamentodan güvenoyu aldı. El Abadi öncelikli görevlerinin IŞİD’le mücadele olduğunu açıkladı. Başbakan yardımcıları Salih El Mutlak ve Eski Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari oldu. El Mutlak Sünni, Zebari Kürt.


Eski başbakanlardan İbrahim Caferi dışişleri bakanı, eski başkan yardımcılarından Adel Abdül Mehdi de petrol bakanı oldu.

KABİNEDE TÜRKMEN SAYISI BİRE İNDİ

Bir önceki Nuri El-Maliki başkanlığındaki kabinede Türkmenlerin üç bakanı vardıı; El Abadi kabinesinde sadece 1 Türkmen var. Türkmenlere yeni hükümette İnsan Hakları Bakanlığı, Şii Bedir Örgütü’nden Muhammed Mehdi Bayatlı’ya verildi.

IŞİD VE PETROL

El Abadi yeni kabinede içişleri ve savunma bakanlığı görevlerini şimdilik kendisinin üstleneceğini, bu iki bakanın kim olacağına bir hafta sonra karar vereceğini belirtti.

Parlamentodaki oylamaya 328 milletvekilinden 289'u katıldı. Hükümet programı 177 oyla kabul edildi.

El Abadi öncelikli görevleri olarak Irak Şam İslam devleti (IŞİD) ile mücadeleyi ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile merkezi Irak hükümeti arasındaki petrol anlaşmazlığını çözmeyi gösterdi.

KRİZ BİTTİ

Böylece uzun süredir devam eden siyasi kriz sona ermiş oldu. Önceki başbakan Maliki uzun süre yeni hükümeti kurma görevinin kendi hakkı olduğunu savunarak yönetimi bırakmamakta direnmişti.

Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum ise geçen ay Haydar El Abadi'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

Irak’ta yazılı olmayan bir anlaşmaya göre 2003’ten bu yana cumhurbaşkanı Kürtlerden, başbakan Şiilerden, meclis başkanı da Sünnilerden seçiliyor.