BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,18
ALTIN 2.244,95
HABER /  DÜNYA

Irak'ta son dakika uyuyan hücreler harekete geçti

Sabah saatlerinde Irak Başbakanı Haydar el-İbadi Musul'un batısında operasyon başladığını duyurmuştu. Operasyonla ilgili son durum ne? İşte bölgeden gelen son bilgiler...

Abone ol

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'un batı yakasını DEAŞ'tan kurtarmaya yönelik operasyonun başladığını açıkladı. İbadi, Musul'da "önceliklerinin toprak değil, insanların kurtarılması" olduğunu belirtti.

Gelen son bilgiler arasında Irak ordusunun üç koldan ilerlediği bildiriliyor.  Öte yandan Musul'un doğu yakasında, terör örgütü DEAŞ tarafından düzenlenen çifte intihar saldırısında iki kişinin öldüğü, 17 kişinin yaralandığı açıklandı.

ÜÇ CEPHEDEN İLERLİYORLAR

AA'ya konuşan Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Yahya Resul, "Sabahın erken saatlerinde başlayan operasyonda, Irak ordusu kuzeyden, federal polis güçleri hem kuzey hem de güneyden, Haşdi Şabi güçleri ise batı cephesinden ilerleme kaydediyor " dedi.

YOĞUN ÇATIŞMALAR YAŞANIYOR

Musul Operasyonlar Komutanı Abdulemir Yarullah yaptığı yazılı açıklamada, "Operasyona katılan güçler, verilen talimatlar doğrultusunda ilerleme kaydedecek. Musul'un batısının geri alınması için Irak ordusu, federal polis gücü ve Haşdi Şabi yoğun bir çatışma içerisinde" ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı İbadi, 17 Ekim 2016'da başlatılan Musul operasyonunda 24 Ocak itibarıyla kentin doğu bölgesinin tamamının DEAŞ'tan kurtarıldığını açıklamıştı.

SİVİLLER OPERASYONU ZORLAŞTIRABİLİR

Askeri ve idari yetkililer kentin batısına yapılacak operasyonun, "dar sokaklar ve bölgede yaşayan yaklaşık 750 bin sivil" göz önüne alındığında daha çetin geçeceğini öngörüyor.

UYUYAN HÜCRELER HAREKETE GEÇTİ

Öte yandan Musul'un doğu yakasında, terör örgütü DEAŞ tarafından düzenlenen çifte intihar saldırısında iki kişinin öldüğü, 17 kişinin yaralandığı bildirildi.

Irak ordusunda görevli Tümgeneral Muhammed Abdullah el-Hamdani, AA muhabirine, Musul'un doğusundaki Nebi Yunus Mahallesi'nde yer alan ordu karargahına, bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendiğini ifade ederek, "Karargahı hedef alan saldırıda bir asker hayatını kaybetti, altısı yaralandı" dedi.

Musul Ortak Operasyonlar Komutanlığında görevli Albay Ahmed el-Cuburi de bir DEAŞ militanının kentin doğu yakasındaki Ez-Zuhur Mahallesinde bulunan bir lokanta yakınlarında üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdiğini belirtti. Cuburi, söz konusu intihar saldırısında Haşdi Şabi'ye mensup aşiret güçleri komutanlarından Faris Sincari'nin yaşamını yitirdiğini, beşi Haşdi Şabi mensubu 11 kişinin yaralandığını aktardı.

Terör örgütü DEAŞ'ın Musul'un hükümet güçlerinin kontrolündeki doğu yakasında bulunan uyuyan hücrelerini aktif hale geçirdiği, örgütün bölgede sık sık intihar saldırıları düzenlediği ifade ediliyor.

MUSUL'UN BATISINDAKİ SİVİLLLERİN DURUMU

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu'ndan (UNAMI) dün yapılan açıklamada, Musul kentinin batısında, dükkanların kapalı olması, hayat pahalılığı ve içme suyu kıtlığı nedeniyle on binlerce sivilin durumunun kötüye gittiği bildirilmişti.

Irak'taki İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande de bölgede durumun endişe verici olduğunu belirterek, "Araştırmalar, halkın şu an büyük bir sorun yaşadığını, anne ve babaların çocuklarını doyurmak ve evlerini ısıtmak için büyük çaba harcadığını gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.

Grande, operasyonlar sırasında on binler ya da yüz binlerce sivilin, bir süre kuşatma altında tutulabileceğine ve bölgeden kaçışların olabileceğine işaret ederek; sivillerin kurtarılmasının en öncelikli meselelerden biri olduğunu bildirdi.