BIST 9.071
DOLAR 32,38
EURO 34,98
ALTIN 2.326,16
HABER /  GÜNCEL

Irak'ta siyasi kriz tırmanıyor

Dün hakkında tutuklama kararı çıkarılan Sünni başbakan yardımcısı Tarık el Haşimi, Şii başbakan Nuri el Maliki'ye ağır eleştirilerde bulundu. Haşimi'nin lideri olduğu El Irakiye Partisi Maliki'yi Saddam gibi diktatör olmakla itham etti.

Abone ol

Irak Başbakan Yardımcısı Tarık el Haşimi dün hakkında çıkarılan tutuklama kararını sert bir şekilde eleştirdi.

El Haşimi, Erbil'de yaptığı basın toplantısında Irak'a karşı olan herhangi bir faaliyete asla karışmadığını söyledi ve hakkında çıkan iddiaları "uydurma" olarak değerlendirdi.

Dün çıkarılan tutuklama kararı terörle mücadele yasasına dayandırılmış ve Haşimi'ye yöneltilen terör bağlantılı suçlamalarla ilgili olduğu belirtilmişti.

Haşimi bugün yaptığı basın açıklamasında, Şii başbakan Nuri el Maliki'yi suçladı, kendisini küçük düşürmeyi hedefleyen komplonun parçası olmakla itham etti.

"Irak'ın bütünlüğünü sağlamak amacıyla şimdiye kadar yaptığımız herşey boşa gitti" diyen Haşimi tutuklanma kararının arkasında başbakan Maliki'nin bulunduğunu söyledi.

Haşimi'nin tutuklanma kararı, lideri olduğu El Irakiye Partisi'nin, Başbakan Nuri Maliki'yi protesto amacıyla parlamentodan çekilmesinin sonrasında yaşanmıştı.

Hükümet adına BBC'ye konuşan bir yetkili El Haşimi'ye yönelik kararın hukuksal gerekçeleri olduğunu ve siyasi bir tavır olarak algılanmaması gerektiğini belirtti.

"Saddam diktatördü, Maliki de öyle"

BBC'ye konuşan El Irakiye Partisi'nden Salih el Mutlak, gelişmelerin ülkeyi yeni bir mezhep çatışmasına sürükleyebileceğini belirtti.

El Mutlak ülkedeki Sünnilerin Maliki liderliğindeki Şii hükümet tarafından baskıya uğradığını söyledi, "Saddam bir diktatördü, Maliki de öyle" dedi.

Öte yandan AFP haber ajansı, hakkında tutuklama kararı çıkan Tarık el Haşimi'nin Kürdistan Özerk Bölgesi'nde yargılanmayı kabul edeceğini belirtti.

El Haşimi ayrıca kendisine yöneltilen suçlamaları Arap Birliği'nden yetkililerin de incelemesini istedi.

Barzani’den kriz uyarısı

Önceki günlerde Haşimi'nin koruma görevlilerinden bazıları tutuklanmış ve başkan yardımcısına ülkeden çıkış yasağı konulmuştu.

Irak devlet televizyonunda dün yayımlanan görüntülerde Haşimi'nin korumalarının, Haşimi ile terörist örgütler arasında bağlantılı olduğu yönündeki "itirafları" yer aldı.

Dün ülkenin kuzeyindeki Kürt yönetiminin lideri Mesut Barzani "ülkenin bütünlüğünün dağılmasını önlemek amacıyla" acil görüşmelerin başlaması çağrısında bulunmuştu.

Barzani durumun "derin bir krize doğru ilerlemekte olduğuna" dikkat çekmişti.

Irak'ta bulunan son Amerikan askeri birlikleri önceki gün ülkeden ayrılmıştı.