BIST 9.681
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.420,99
HABER /  GÜNCEL

Irak'ta eleştiriler sonrası Anbar harekatına yeni isim

Sünnilerin çoğunlukta olduğu bölgelerden IŞİD güçlerini çıkarmak için yürütülen ve Şii milislerin önderlik ettiği operasyona verilmiş olan isim, fazla mezhepçi olduğu eleştirileri ardından, "Lebbeyk Ya Irak" (Emret ey Irak) olarak değiştirildi.

Abone ol

Irak'ta Sünnilerin çoğunlukta olduğu bölgelerden IŞİD güçlerini çıkarmak amacıyla yürütülen ve Şii milislerin önderlik ettiği operasyona verilmiş olan isim, fazla mezhepçi olduğu eleştirileri ardından değiştirildi.

Irak Devlet Televizyonu Anbar harekatına "Lebbeyk Ya Irak" (Emret ey Irak) adı verildiğini duyurdu.

Haberi veren Reuters ajansı, bu adımın, Irak'ın, IŞİD militanlarını yenmek için düzensiz ve moralsiz ordu birlikleri yerine, Şii milislere bel bağlamasının, Iraklı Sünnileri yabancılaştırmasından ve bölgedeki mezhep ayrılıklarını derinleştirmesinden duyduğu kaygıyı yansıttığını bildirdi.

ABD yönetimi Irak'ın batısındaki Anbar vilayetini geri almak için başlatılan hareketa "Lebbeyk Ya Huseyn Operasyonu" (Emret ey Hüseyin Operasyonu) adı takılmasının "doğru olmadığını" açıklamıştı.

Haşd El Şabi adıyla bilinen milis gruplarının sözcüsü, kendileri açısından bir sorun olmadığı, zaten her iki ismin de aynı anlama geldiğini söyledi.

Muktada Sadr da ismi 'hatalı' buldu

Fransız Haber Ajansı AFP de, Irak'ın etkili Şii din adamlarından Muktada Sadr'ın da, harekata konan ilk adı eleştirdiğini, bu sözcüklerin, ülkede mezhepçiliği körükleyeceği uyarısında bulunduğunu aktardı.

Sadr, "Bu ismin yanlış anlaşılacağına kuşku yok. Hüseyin, bir dini simge ve cihad önderi. Ama diğer tarafın, bunu, yapılanın bir mezhepçi savaş olduğunu savunmak için kullanmasını da istemiyoruz." demişti.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, vilayetin Sünni ağırlıklı nüfusunun tepki göstermesinden duyduğu kaygıyla, İran'ın desteklediği Şii milisleri Anbar'a sevketme konusunda isteksiz davranmıştı. Ancak IŞİD militanlarının 17 Mayıs'ta Ramadi'yi ele geçirmesi üzerine binlerce Şii milisi Anbar'da konuşlandırmak zorunda kaldı.

IŞİD'den intihar saldırıları

Bu arada Amerikan Associated Press ajansı, IŞİD militanlarının Anbar'da Irak ordusuna ait hedeflere bir dizi intihar saldırısı düzenlediğini ve en az 17 askeri öldürdüğünü bildirdi.

Irak askeri sözcüsü ajansa yaptığı açıklamada, saldırıların dün gece geç saatlerde, IŞİD'in elindeki Felluce kenti dışında düzenlendiğini; bütün ülkeyi etkileyen kum fırtınasını fırsat bilen militanların çeşitli yönlerden askeri hedeflere art arda bombalı saldırılara giriştiğini kaydetti.