BIST 9.530
DOLAR 32,44
EURO 34,81
ALTIN 2.483,26
HABER /  GÜNCEL

Irak'ta cezaevine saldırı: 90 mahkûm kaçtı

Tikrit kentinde silahlı militanların bir cezaevine saldırarak 90 mahkûmu serbest bıraktığı ve en az 12 güvenlik görevlisini öldürdüğü bildirildi.

Abone ol

Bağdat'ın kuzey batısındaki Tikrit kentinde silahlı militanların bir cezaevine saldırısı sonunda 90 mahkûmun serbest kaldığı bildirildi.

Yetkililerin BBC'ye yaptığı açıklamada, silahlı militanların Tasfirat cezaevine saldırarak en az 12 görevliyi öldürdüğü ve 90 mahkûmu serbest bıraktıkları belirtildi.

Cezaevi girişinde bomba yüklü aracın intihar saldırısıyla patlatıldığı ve militanlarla güvenlik güçleri arasında çatışma çıktığı açıklandı.

Kaçan mahkûmlardan bazılarının el Kaide üyesi olduğu belirtiliyor.

Daha sonra cezaevinde güvenlik güçlerinin hakimiyeti ele geçirdiği ve bölgede sokağa çıkma yasağının uygulandığı bildirildi.

Tasfirat cezaevi aralarında idam mahkumlarının da olduğu yüzlerce tutukluyu barındırıyor.

'Dosyalar imha edildi'

Cezaevi Perşembe gecesi silahlı saldırganların baskınına uğradı.

Cuma günü erken saatlere kadar devam eden saldırıda militanlar cezaevinin bütün girişlerinde denetimi ele geçirdi.

Selahaddin bölgesinde bir polis yetkilisinin Fransız Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin "cezaevinde denetimi geri aldığı" belirtildi.

Irak meclis güvenlik komitesi üyesi Hakim El Zamili'nin bölge basınına yaptığı açıklamada kaçmayı başaranlar arasında, "önemli" el Kaide militanlarının da bulunduğu vurgulandı.

Zamili, kaçan mahkûmların yetkililere, kendileri hakkında bilgi veren kişilerin isim listesini ele geçirmiş olduklarını ve kendi dosyalarını imha ederek izlerini kaybettirdiklerini söyledi.

Saldırganların bir polis taşıtıyla bazı silahları da beraberlerinde götürdükleri belirtildi.

BBC muhabiri Rami Ruhayem'in Bağdat'tan bildirdiğine göre, saldırı, militanlarla mahkûmlar arasındaki eşgüdüm sonucu gerçekleşti.

Söz konusu cezaevinde daha önce de olaylar çıkmış, polis Nisan ayında bazı mahkûmların kaçma planlarının ele geçirildiğini açıklamıştı.

Militanlar daha önce de Irak cezaevlerine benzer eylemler düzenlemişti.