BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,96
ALTIN 2.435,14
HABER /  DÜNYA

Iraklı siyasiler İngiliz vatandaşı çıktı o iki isim de listede

Türkiye'yi hedef alan açıklamalarda bulunan Iraklı yöneticilerin birçoğu İngiliz vatandaşı çıktı.

Abone ol

Iraklı yöneticilerden birçoğunun İngiliz pasaportuna sahip olduğu ortaya çıktı. Çarpıcı haber Yeni Şafak gazetesinde yer aldı. Buna göre Irak'ın günümüz Cumhurbaşkanı Masum ve Başbakanı İbadi de bu listede.

Irak'ta Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra iktidara gelen Maliki yönetimi, İran yanlısı bir politika izleyerek Sünni ve Kürtleri dışlayarak ülkedeki krizi daha da derinleştirmişti. 2010 seçimlerinde Allavi'nin partisi seçimlerin galibi olmasına rağmen İngiltere ve ABD'nin desteğini alan Maliki Başbakan oldu.

2011 yılında ABD'nin Irak'tan çekilmesi sonrası iktidarını güçlendirmeye çalışan Maliki, Sünni liderleri baskı altına almaya çalıştı. Maliki bu süreçte özellikle Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi'yi 'terör örgütlerini destekleme' suçlamasıyla tutuklamaya çalıştı. Benzer şekilde IKBY Başkanı Mesut Barzani ile de ters düşen Barzani İran çizgisinde bir siyaset izledi ve Türkiye'yi sürekli hedef almaya çalıştı.

Haziran 2014'te DAEŞ'in Musul'u ele geçirmesinde en büyük sorumluluğa sahip olan Maliki, ülkede devam eden koalisyon görüşmelerinden bir sonuç çıkmayınca, Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum Haydar el-İbadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirdi. İbadi Ağustos 2014'te yeni hükümeti kurarak göreve başladı.

İBADİ BAŞBAKAN OLUNCA PASAPORTU İADE ETTİ

Maliki sonrası göreve gelen Başbakan İbadi, uzun yıllar boyunca İngiliz pasaportu ile gezen isimlerden bir diğeri. Son dönemde Türkiye karşıtı açıklamalarda bulunan ve Başika üzerinden Türkiye'yi tehdit eden İbadi, 20 yıl boyunca İngiliz vatandaşıydı. Al Arabiya'nın 2014 yılındaki bir haberine göre, İbadi Başbakan olduktan sonra İngiliz pasaportunu geri iade etti. (Kaynak: Yeni Şafak)

IRAK'I İDARE EDENLER

- Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum...
2014'e kadar İngiliz vatandaşıydı şimdi Kanada vatandaşı..

- Cumhurbaşkanı eski Yardımcısı ve şimdiki danışmanı Ayad Allavi... İngiliz vatandaşı..

- Irak Başbakanı İbadi, 10 yıl Londra'da Kraliçe'den maaş aldı ve hala İngiliz vatandaşı..

- Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi... İngiliz vatandaşı...

- Irak eski Petrol Bakanı Adil Abdülmehdi.. İngiliz vatandaşı...

- Irak Ticaret Bakanı Milas Abdülkerim Kesnezani... İngiliz vatandaşı..

- Irak eski Maliye Bakanı, Başbakan yardımcısı ve şimdilerde İbadi'nin danışmanı kürt asıllı Hoşyar Zebari...İngiliz vatandaşı..

- Irak başbakanı İbadi'nin bir diğer danışmanı Bahaa Al Araji... İngiliz vatandaşı..

Halen Irak Kabinesi'nde yer alan 35 bakandan 18'i İngiliz vatandaşı..