BIST 9.106
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.324,91
HABER /  DÜNYA

Irak Türkmen Cephesi'nden muhalefete tokat gibi sözler

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi, Irak'ta yaşanan durumu anlatırken Türkiye'nin hamiliği için teşekkür etti.

Abone ol

Muhafet partilerinin Türkmenlere yardım yapmadığı iddiasına Irak Türkmenlerinden tokat gibi cevap. Erşad Salihi, "Bize tek destek veren ülke Türkiye." diyor.

Hürriyet gazetesinden Uğur Ergan, IŞİD ve Peşmgerge arasında kalan Türkmenlerin liderlerinden Erşad Salihi ile konuştu. Salihi, "Irak’taki Türkmen coğrafyasında ölüm-kalım meselesi var. Ne merkezi yönetim ne de Kuzey Irak yönetimi taleplerimizi dikkate alıyor. Merkezi yönetimin, hem Kuzey Irak hem de Ankara ile olan anlaşmazlığından biz büyük zarar görüyoruz. Bize tek destek veren ülke Türkiye. Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetleri bize sahip çıkmıyor." dedi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi, Ankara’ya “Türkiye’nin Irak’ta merkezi Bağdat yönetimi ile ilişkilerini düzeltmesi Türkmenlerin yararına olacaktır” mesajı verdi. Başta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olmak üzere muhalefetin hükümete yönelik “Irak’taki Türkmenleri unuttunuz” eleştirilerini artırdığı bir dönemde Salihi, dün Ankara’da Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile yaklaşık 1 saatlik görüşme yaptı. Görüşmede hem Türkmenlerin, hem de Irak’ın içinde bulunduğu kritik süreç ele alındı. Salihi görüşmede şu mesajları verdi:

ÖLÜM-KALIM

“Türkmenler açısından tablo vahim. Irak’taki Türkmen coğrafyasında ölüm kalım meselesi var. Telafer’de, Tuzhurmatu’da ve Türkmenlerin yoğun olduğu birçok kentteki soydaşlarımızın bir bölümünü Kerkük’e yerleştirdik, bir bölümünü Güney Irak’a gönderebildik. IŞİD’in ele geçirdiği Musul’da kalan Türkmenlerin durumları iç açıçı değil. Ne merkezi yönetim, ne de Kuzey Irak yönetimi taleplerimizi dikkate alıyor. Merkezi yönetimin, hem Kuzey Irak, hem de Ankara ile olan anlaşmazlığından biz büyük zarar görüyoruz. Biz Irak’ın Türkiye ile olan bağını güçlü tutmak istiyoruz. Amacımız Ankara ile Bağdat arasındaki ilişkileri iyi bir noktaya getirmek."

BİZE DESTEK VEREN TEK ÜLKE TÜRKİYE

Salihi NTV’ye yaptığı açıklamada da, başta Azerbaycan ve KKTC olmak üzere tüm Türk Cumhuriyetlerine sitem ederek, şöyle dedi: “Bize tek destek veren ülke Türkiye. Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetleri, tüm taleplerimize, Ankara üzerinden kendilerine mesaj göndermemize rağmen bize sahip çıkmıyorlar, sesimizi uluslararası platformlara duyurmuyorlar. Biz, 1974’te Kıbrıs’ta soydaşlarımızın yanında savaşmaya hazır olduğumuzu Kıbrıslı Türklere iletmiştik.”