BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.430,45
HABER /  DÜNYA

Irak ordusunda operasyon hazırlığı

Irak Ordusu, ülkenin kuzeydoğusunda yer alan 'Sünni direnişin kalelerinden' Diyala eyaletinde geniş kapsamlı bir operasyona hazırlanıyor.

Abone ol

Irak Genelkurmay kaynaklarına dayanan bilgilere göre, ordunun son 7 aylık dönem içinde başkent Bağdat başta olmak üzere, Basra, Musul, Nasıriye ve güney illerden El-Amara'daki Şii ve Sünni savaşçılara karşı sürdürdüğü operasyonların bir benzerini, önümüzdeki günlerde Diyala ve Bakuba'ya düzenleyeceği öğrenildi. İşgal karşıtı asi direnişçi ve terör örgütü El-Kaide unsurlarına yönelik gerçekleştirilmesi hedeflenen yeni askeri operasyonun başlangıç tarihine ilişkin ise herhangi bir ayrıntı verilmiyor.

ABD ordusundan da destek alınacağı belirtilen operasyonlara ilişkin bir açıklama da Ulusal Güvenlik Danışmanı Muaffak el-Ruabi'den geldi. Güvenlik planı çerçevesindeki operasyonların Başbakan Nuri el-Maliki'nin bilgisi dahilinde yürütüldüğünü kaydeden el-Rubai, Irak ordusunun beklenen düzeye yaklaştığını ifade etti. Iraklı danışman, bundan önceki operasyonlarda yer alan askeri personellerin yüzde 75'ini Irak kuvvetlerinin oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Bir dönem Sünni direnişin kalesi durumundaki Diyala'nın, son aylarda terör örgütü El-Kaide'nin yeni barınağı haline geldiği ve bu bölgedeki saldırıların örgüt tarafından gerçekleştirildiği ifade ediliyor. Bölgedeki pek çok kamu kurum ve kuruluşlarına ait devlet daireleri, El-Kaide'nin Irak'taki aktif unsurlarından sözde 'Irak İslam Devleti' adlı örgüt yandaşlarınca tutulmuştu.

Başbakan Nuri el-Maliki'nin talimatı ile sene başından bu yana, özellikle Iraklı radikal Şii lider Mukteda el-Sadr'ın silahlı kanadı başta olmak üzere, ülke çapındaki Şii ve Sünni savaşçılar ile ayrılıkçı terör örgütü El-Kaide unsurlarına yönelik bir dizi operasyonlar gerçekleştirilmişti. Başarılı geçen bu operasyonların, Başbakan Maliki'nin siyasi itibarını da kurtardığı öne sürülüyordu.

Ülkenin 6. büyük eyaleti sayılan Diyala, önceki operasyonlarda Bağdat ve Musul'dan sürülen terör örgütü El-Kaide militanlarının varlık gösterdiği kalelerden biri olarak biliniyor.