BIST 9.562
DOLAR 32,49
EURO 34,79
ALTIN 2.491,22
HABER /  DÜNYA

Irak ordusu iki ayrı noktadanTelafer'e girdi

DEAŞ'ın kontrolündeki Telafer'e Pazar günü operasyon başlatan Irak ordusunun kente doğu ve güneyden girdiği duyuruldu.

Abone ol

Irak ordusunun, DEAŞ'ın kontrolünde bulunan Musul'un batısındaki Telafer'e girdikleri açıklandı.

Irak Birleşik Operasyonlar Komutanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ordu birlikleri şehre doğu ve güney mahallelerinden girdi.

Irak ordusu ülkenin batısı ile Suriye'nin doğusunda sıkışan DEAŞ'tan Telafer'i almaya yönelik olarak Pazar günü ABD destekli olarak operasyon başlatmıştı.

ABD SAVUNMA BAKANI IRAK'TAYDI

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis de Pazar günü Telafer operasyonunun başlatılmasının ardından Irak'a ziyarette bulunmuştu. Mattis ziyaretinde, Batı'nın desteklediği Irak ordusunun son dönemde DEAŞ karşısındaki başarılarına rağmen, Telafer'i geri almanın zorlu bir operasyon olacağını söylemişti.

TELAFER'İ ALDIKTAN SONRA BATIYA YÖNELNECEKLER

Ürdün'de basına konuşan Mattis, "Irak'ın kuzeyinde, Musul'a 80 kilometre mesafedeki Telafer uzun süredir DEAŞ'ın elinde tuttuğu yerlerden biri ancak DEAŞ'ın günleri sayılı. Henüz bitmedi ve yakın zamanda da bitmeyecek" demişti. Mattis, Telafer'in alınmasının ardından Irak ordusunun batıya Fırat Nehri vadisine yöneleceğini duyurmuştu.

DEAŞIN LİDER KADROSU ÇÖZÜLÜYOR

DEAŞ Karşıtı Koalisyonun Irak'taki hava operasyonlarından sorumlu Tuğgeneral Andrew Croft da Telafer'de 20 bin kadar sivil kaldığını söyledi. Tuğgeneral Croft, DEAŞ'ın Musul'da hava saldırıları ve top atışlarına karşı kalkan olarak kullanmak amacıyla sivilleri çatışma bölgesinde tutmaya çalıştığını ve bu nedenle çok sayıda insanın öldüğünü söyledi. Son aylarda DEAŞ'ın lider kadrosunda bir çözülme olduğunu ifade eden Croft, "Şu anda daha az koordine durumdalar. Çözülmüş, dirençleri kırılmış ve dağınık bir halde görünüyorlar" dedi.

DEAŞ LİDERİNİN AKIBETİ BİLİNMİYOR

Operasyon sırasında Musul'dan kaçan DEAŞ liderlerinin ve Ebubekir el Bağdadi'nin nerede oldukları ve akıbetleri bilinmiyor. Teyit edilmeyen raporlara göre ise, Bağdadi öldürüldü.

ABD'nin DEAŞ Karşıtı Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk ise, Telafer'e operasyonun başlatılmasının 24 saat sonrasında koalisyon güçlerinin 235 kilometrekarelik alanda hakimiyet sağladığını söyledi.

ABD ASKERLERİNİN GELECEĞİNİ DE KONUŞTULAR

Öte yandan ABD'li yetkililer, Irak Başbakanı Haydar el Abadi ve Savunma Bakanı İrfan el Hayali ile görüşen ABD Savunma Bakanı Mattis'in, DEAŞ kontrolündeki bölgelerin alınmasının ardından bölgedeki ABD güçlerinin geleceğinin ne olacağını da ele aldığını bildirdi. ABD'li yetkililer; Mattis'in muhataplarına, Musul'un batısındaki direnişin sürdüğünü ve uyuyan hücreler bulunduğunu söylediğini aktararak, DEAŞ'tan temizlenen kentlerde Irak ordusunun kontrolü elde tutmasından duyduğu endişeyi de bildirdiğini ifade ettiler.