BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,42
HABER /  GÜNCEL

Irak düğmeye bastı Musul'da büyük operasyon başladı

IRAK Savunma Bakanlığı'ndan Musul operasyonuyla ilgili son dakika açıklama geldi. Bakanlık, Musul'u terör örgütü IŞİD'den kurtarma operasyonunun başladığını bildirdi.

Abone ol

Irak Savunma Bakanı Halit el-Ubeydi, Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u terör örgütü IŞİD'in elinden kurtaracak operasyonun başladığını bildirdi.

2014'te Irak ordusunun geri çekilmesi sonucu Musul'u işgal eden terör örgütü IŞİD'e yönelik askeri operasyon köylerden başladı. Irak ordusu ve Sünni milislerin katıldığı askeri operasyona, peşmerge de destek veriyor.

PALMYRA KENTİ IŞİD'İN ELİNDEN ALINDI

Suriya Arap Haber Ajansı'nın (SANA) haberine göre, Suriye Ordusu IŞİD güçlerini bölgeden püskürterek Palmyra kenti ve çevresini kontrol altına aldı. Habere göre, Rus savaş uçaklarının hava desteğiyle kenti gören kritik tepeyi ele geçiren Suriye Ordusu, antik kent ile birlikte kritik bir ana yolu da ele geçirmiş oldu. Humus'un doğusunda kalan Palmyra, IŞİD'in işgali altında bulunan Deyr ez Zor kentine giden yol üzerinde bulunuyor.

Haberde ayrıca, "SANA’ya açıklama yapan askeri kaynak ordu birliklerimizin destekçi güçlerle işbirliği içinde Homs kırsalının doğusu Tedmur Üçgeninin yanı sıra Tedmur Kentine batı ve güneybatı kenarlarından bakan tüm stratejik bölgeleri kontrollerine geçirdiklerini belirtti" denildi.

IŞİD, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Mirası listesinde bulunan Palmyra kentinin önemli bölümlerini havaya uçurmuş ve görüntülerini yayınlamıştı.

OPERASYON ŞAFAK VAKTİ BAŞLADI

Reuters'ın haberine göre; devlet televizyonunda yer alan bir ordu açıklamasında, "Fetih Operasyonu'nun ilk kısmı bazı köyleri özgürleştirmek ve Irak bayrağını yükseltmek için Ninova'yı özgürleştirme amacıyla şafak vakti başladı" dendi.

MUSUL IŞİD'İN KALESİ DURUMUNDA

Örgüt olarak ilk ele geçirdiği kent olan Musul, Rakka ile birlikte IŞİD'in en büyük yapılanmasının olduğu yer. 15 binden fazla militanın kontrol ettiği kentte birçok alanı kontrol ediyor.

IŞİD kentteki kontrolünü kimyasal silah üretecek seviyeye getirmiş durumda. Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, IŞİD'in Tazehurmatu'da kullandığı klor gazını kontrolündeki Musul Üniversitesi laboratuvarlarında geliştirildiği bilgisine ulaştıklarını söyledi. Salihi, IŞİD'in klor gazı kullanması üzerine 30'un üzerinde kişinin boğulma riski geçirdiğini belirtti.

MUSUL'DA BARAJ TEHLİKESİ

Daha önce defalarca uyarı yapılmasına rağmen gerekli çalışmaların yeterli düzeyde yapılmadığı Musul Barajı'nda bölge halkı için büyük bir tehlike var. Mimari yapısı düzensiz olan baraj herhangi bir bombardıman ya da çökme sonrasında şehre doğru boşalabilir. Bu da 1,5 milyon sivilin yaşamını yitirmesine sebep olabilir. Musul, IŞİD'ten tamamen geri alınırsa barajın onarımı için büyük bir fırsat ele geçmiş olacak.