BIST 9.431
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.501,03
HABER /  DÜNYA

Irak Başbakanı Maliki'ye istifa çağrısı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Sözcüsü Ümit Sabah, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'yi istifaya çağırdı.

Abone ol

IKBY Sözcüsü Ümit Sabah yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Nuri El Maliki 'ye hitaben, ''Araplarla Kürtler arasında savaş çağrısında bulunduğun vakit, bunun sonucunun ne olacağını hiç düşündün mü? Ülke senin yüzünden küçüldükçe küçülüp zavallı bir konuma düştü. Sorumluluk sahibiysen görevinden istifa edersin'' ifadesini kullandı.

Sabah, Maliki'yi siyasi süreçte ortaklarını tasfiye etmekle suçlayarak ''Yönetime geldiğinden bu yana siyasi ortaklarını saf dışı bırakmaya çalışıyorsun. Bu ne anayasaya ne de uzlaşıya uygun bir davranış'' dedi.

Irak hükümetinin, ihtilaflı bölgelerde emrivakilerle kendi görüşünü dayatmaya çalıştığı eleştirisinde de bulunan Sabah, ''milyonluk belki de daha büyük bir ordu kurulmasına rağmen ülkede hala güvenliğin sağlanamadığını'' savundu.

Irak hükümeti ile IKBY arasındaki siyasi kriz, Tuzhurmatu'da meydana gelen ve 1 kişinin ölmesine, 10 kişinin yaralanmasına neden olan çatışmalarla doruğa çıkmıştı. 16 Kasım'da Dicle Operasyon Gücü, Tuzhurmatu'da güvenliği üstlenmek istemiş, Peşmerge gücü ile Irak ordusu karşı karşıya gelmişti