BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

iPhone'un şaşırtan hali

İlk iPhone'lar nasıldı?Nasıl hayal ettik?Sonunda ne bulduk?

Abone ol

İlk iPhone tanıtılmadan önce ortaya çıkan bu tasarımlar, onu bakın nasıl hayal etmişti?

Apple dedikodularından bahsetmek için yanlış bir zaman, yok sayılabilir. Apple dendiğinde dedikodular, aynı zamanda firmanın bir sonraki büyük ürününü tahmin eden hayalperest cihazlar anlamına geliyor.

iPhone.org alan adı Apple tarafından 1999'da, iPhone'un tanıtılmasından 10 sene önce alındığında, aradaki seneler boyunca dedikodular, tahminler havada uçuştu. Bazılarına göre Jobs, kapaklı bir telefon tasarlıyordu. Bazılarına göre ise klavyeli, kızaklı bir ceple tanışacaktık. iPhone tanıtılmadan önce ortaya çıkan konsept ve dedikoduların gerçek iPhone'la arasındaki ilişkiye baktığımızda, merakla beklediğimiz iWatch konusunda dikkatli olmamız gerektiğini anlıyoruz.

iSlider

Bu tasarım, Engadget'ın 2006'da Apple'ın gelecek ürünlerini tahmin etme konulu bir yarışmada ortaya çıkmıştı. "Best of two worlds" ("iki dünyanın en iyisi) başlıklı tasarım, iPod ve iPhone'u bir araya getirmeyi amaçlıyordu.

islider.jpg
 


iPod iPhone melezi

Eylül 2006'da, şu an hizmet vermeyen blog sayfası Esato'da ortaya çıkan bu tasarım, iPhone'u iPad'e bağlanan bir cihaz olarak hayal ediyordu. 2.2 inç ekrana sahip cihaz, 3 megapiksellik bir kamerayla geliyordu.

ipod-iphone.jpg



BlackBerry gibi bir iPhone

iPhone, belki de zamanının trendi haline gelen, kızaklı klavyeye sahip bir telefon olacaktı.

iphone-1.jpg


Konuşan iPad nano

 

Isamu Sanada'nın 2005'te tasarladığı "Apple iPhone R01", o senenin ikinci nesil iPod Nano'suna oldukça benziyordu. Ortasındaki click wheel dışında ucuz telefonlardan pek farkı yoktu.

ipod-nano.jpg

iFlip

Sanada, yeni iPhone'ları sadece hayal etmekle kalmıyor, aynı zamanda onları canlandırıyordu. Tasarımcı bu konseptinde ise yumuşak, katlanabilen bir menteşe tarafından birleştirilen iki parçadan oluşuyordu. 

iflip.jpg

Trackpad'li bir iPod 

Sonuç olarak Steve Jobs'ın Ocak 2007'de tanıttığı cihaza en çok bu konsept yaklaştı. "Sızan" bu çizim, hemen hemen bir iPod Nano boyutlarındaydı ve ekran ile dokunmatik bölüm olarak iki parçadan oluşuyordu.