BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,85
ALTIN 2.433,10
HABER /  SAĞLIK

iPhone için gözlerinizden olmayın!

Yapılan yeni araştırmalara göre günün yarısını 4 inçlik bir ekrana bakarak geçirmek insanlarda görüş bozukluğuna neden olabiliyor.

Abone ol

Yapılan yeni araştırmalara göre günün yarısını 4 inçlik bir ekrana bakarak geçirmek insanlarda görüş bozukluğuna neden olabiliyor. Cihazları nasıl tuttuğumuz da bu konuda rol oynuyor.

Wall Street Journal Türkiye'de yer alan bir habere göre, Londra'daki Focus Clinics kurucusu göz doktoru David Allamby'nin araştırmasına göre akıllı telefonların piyasaya sürüldüğü 1997 yılından bu yana miyop hastası insanların sayısı yüzde 35 oranında yükseldi.

YAKINDAN BAKLMA MİYOPİYİ TETİKLİYOR

Louisville Üniversitesi Oftalmoloji bölümü asistanlarından göz doktoru Shlomit Schaal, miyop hastalığının kalıtsal ve çevresel faktörler nedeniyle oluştuğunu belirtti. ABD nüfusunun yüzde 30'undan fazlası miyop hastası. Miyop hastalığını tetikleyen çevresel faktörler arasında okuma yapmaktan kaynaklanan stres ya da bir objeye fazlasıyla yakından bakmak gösterilebilir.

AKILLI TELEFON DAHA FAZLA YORUYOR

Akıllı telefon kullanmanın gözlerde yarattığı etki; kitap okumak ya da monitöre yakından bakmanın yarattığı etki ile hemen hemen aynı. Ancak optometrist Mark Rosenfield'a göre bir telefonu ya da başka bir cihazı yüze yakın tutmak gözleri bir yazıya odaklanırken olduğundan çok daha fazla yoruyor.

TELEFONLAR GÖZE DAHA YAKIN TUTULUYOR

Rosenfield'a göre insanlar akıllı telefonları gözlerine bir kitap ya da gazeteden çok daha yakın tutuyor. Akıllı telefonların ekranlarının küçülmesinden bu yana telefonlara yakından bakmanın zararlı etkileri daha da arttı.

MİYOPU ÖNLEMENİN YOLU BİLİNMİYOR

Kalıtsal olması nedeniyle miyopu önlemenin ya da yavaşlatmanın bir yolu henüz bilinmiyor. Schaal'ın verdiği bilgilere göre gözlük ya da kontakt lens kullanmanın da bu konuda bir faydası yok.

Akıllı telefonları daha uzaktan ama aynı oranda kullanmak, miyopu tamamen önlemiyor. Ancak Rosenfield'a göre telefonu 40 cm kadar uzaktan tutmak faydalı olabilir. Rosenfield'ın önerilerinden biri de telefonu kullanırken molalar vermek ve mola sırasında daha uzak bir noktaya bakmak. Daha uzak bir noktaya bakmanın gözleri rahatlatıcı etkisi bulunuyor.

Doktorlar; tabletlerin ya da diğer cihazların miyop hastalığı bulunan kişiler için bazı faydaları bile olabileceği görüşünde.

FONTU BÜYÜTEBİLEN TABLETLER DAHA İYİ

Doktor Schaal'a göre iPad ya da Kindle gibi cihazlarda fontlar büyütülebildiği için hastalar bu aygıtları rahatlıkla kullanabiliyor.

Doktorlar, çocukların ise akıllı telefon ya da tablet kullanımlarını sınırlayarak korunabileceğini belirtiyor. Çocukların hem yakın hem de uzaktaki objelere odaklanmalarını gerektirecek farklı aktivitelere yönlendirilmeleri de doktor Schaal'ın tavsiyeleri arasında.