BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,65
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

iPhone 6S bu özellikle geliyor

Force Touch'ın (FT) Eylül ayı içerisinde tanıtıp satışa sunulacak iPhone 6S ile 6S Plus modellerinde kullanılacağı neredeyse kesinlik kazandı.

Abone ol

Apple'ın iOS 9 ile birlikte hayata geçireceği en önemli özellik(lerden birisi) olan Force Touch'ın (FT) Eylül ayı içerisinde tanıtıp satışa sunulacak iPhone 6S ile 6S Plus modellerinde kullanılacağı neredeyse kesinlik kazandı.

Bloomberg'in doğrudan kendi kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Apple FT destekli ilk iPhone'ların üretimine başlamış bile. Henüz pilot üretim aşamasında olunduğunu belirten Bloomberg, Temmuz başı itibarı ile tam randımanlı üretime geçileceğini ifade ediyor.

Force Touch nedir? Karşımıza ilk olarak Apple Watch ile yeni nesil MacBook (Retina MacBook ile MacBook pro) modellerinde yer verilen trackpad ile birlikte çıkan Force Touch'ı dokunma gücüne yani parmağımızla ekrana yaptığımız baskının şiddetine göre farklı eylem seçenekleri uygulayabilme olarak açıklayabiliriz. Ne işe yarar? FT ile birlikte artık iPhone sahipleri telefonları ekrana yaptıkları dokunuşların baskı derecesine göre yönetebilecek. Yani pratik kullanım senaryolarından yola çıkarsak örneğin izledikleri videoyu veya dinledikleri müziği ileri almak istediklerinde hafifçe bastırırlarsa 2x hızında, biraz daha sert bastırırlarsa 4x hızında sarabilecekler. Yahut aynı işlevi harita iğnelemeleri, yeni takvim etkinlikleri veyahut sistem içi aramalarda da kullanabilecekler. Dahası geliştiricilerin AppStore'daki uygulamalara yönelik entegrasyonlarına paralel, bu özellik mağazadaki uygulamalarla da kullanılabilecek.

Force Touch'ı dokunma gücüne yani ''parmağımızla ekrana yaptığımız baskının şiddetine göre farklı eylem seçenekleri uygulayabilme'' olarak açıklayabiliriz. Anladığımız üzere Force Touch'ın bizim görebileceğimiz anlamda donanımsal bir etkisi olmayacak. Yani telefonun şeklinde bir değişiklik meydana getirmeyecek bu özellik. Ki zaten kameradaki değişimler veya benzeri yenilikler sebebiyle gerçekleştirilecek potansiyel değişimler haricinde 6S ailesi ile 6 ailesi arasında herhangi bir tasarımsal fark da bulunmayacak.