BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.298,59
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

iPhone 5S parmak izi için şok iddia

iPhone 5S'in en önemli özelliği parmak izi ile çalışması. Peki İphone 5S'teki parmak izlerini Apple istihbarat örgütlerine verirse ne olacak?

Abone ol

iPhone 5S'deki yeni programla Apple kullanıcıların parmak izlerini toplayacak. Peki bu veriler istihbarat örgütlerinin eline geçerse ne olacak? ABD istihbarat örgütleri bu verilere ulaşabilecek mi?

Parmak iziyle ilgili endişeler hiç de yabana atılır cinsten değil. Özellikle de ABD'yi sallayan NSA skandalından sonra.


Apple 'ın tanıttığı yeni nesil iPhone'lar cuma günü satışa çıkıyor. Türkiye'ye aralıkta gelmesi beklenen iPhone 5S'in parmak izi özelliği büyük tartışma çıkardı.

Apple 'ın yeni akıllı telefonunun HOME tuşunun içene yerleştirilmiş olan parmak izi sensörü, kullanıcıların şifre girmeden telefonlarını açmalarını sağlıyor. Parmak izi sensörü ile giriş yapıldığında iTunes'tan uygulama indirmek için yeniden şifre girmeye gerek kalmıyor.
iPhone kullanıcılarını cezbeden de bu oldu.

Peki ama parmak izini iPhone girmek ne kadar akıllıca?

Parmaz izi veriniz iPhone 5S'te güvende olacak mı?
Apple bu uygulama yoluyla dünyadaki iPhone kullanıcılarının parmak izlerini mi toplayacak?
Bu parmak izlerini ABD istihbarat örgütlerinin kullanmayacağı nasıl garantilenecek?



iPhone 5S parmak izi nasıl

oluşturuluyor?

2.20130919155733.jpg
Bu özellik, safir kristal kaplama, kapasitif parmak izi tarayan açma tuşu. Açma tuşundaki gümüş yüzük görünümlü sensör, parmağınızı bastığınız zaman tarayıcı olarak aktif hale geçen sensörü temsil ediyor.
(DEVAMI)

APPLE PARMAK İZİMİZİ TOPLUYOR

Güvenlik anlamında bakıldığında uygulamanın getirdiği büyük bir risk söz konusu. Apple 'ın açıklamasına göre iPhone 5S kullanıcıların parmak izi görüntüsünü depolamayacak. Bunun yerine sadece parmak izlerinin neye benzediğine ilişkin verileri tutacak.

İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİNE DEPO OLACAK

Bu açıklama pek de tatmin edici değil. Zira Amerikan Güvenlik Kurumu NSA'nın veri toplamak için casusluk programı Prizma'yı kullandığı yakın zamanda ortaya çıktı. Bu programla parmak izlerine ulaşması da imkan dahilinde.

Haliyle de iPhone 5S içinde saklanacak olan parmak iziniz çok da güvende olmayacak. Bunu bilmenizde fayda var.

ÇALINDIĞINDA PARMAK İZİ NE OLACAK?

Peki üçüncü şahıslar bu parmak izine ulaşabilir mi? Telefon çalındığı taktirde parmak izi bir başkasının eline geçer mi?

Parmak izinin verisi iPhone 'un işlemcisi içinde şifreli halde tutulucak. Bu sayede telefon çalınsa dahi üçüncü bir şahıs parmak izi sensörü verilerine ulaşamayacak. Apple böyle diyor ancak şifre kırıcılar düşünüldüğünde bu da pek makul görünmüyor.

iphone-5s-parmak-izi.20130919154043.jpg

PARMAĞINIZ GÜVENDE OLACAK MI?


Parmak iziyle ilgili bir de bu endişe var. iPhone 5S’in sahip olduğu biyometrik güvenlik, hırsızların parmak peşine düşebileceği endişesini beraberinde getirdi. Geçtiğimiz yıl Malezya’da biyometrik güvenlik sistemine sahip olan bir Mercedes S sınıfı otomobilin kesik bir parmak aracılığıyla çalınması, bu endişeleri artırdı.

Güvenlik uzmanları ise iPhone 5S üzerinde yaptıkları ön incelemelerde ‘parmakların güvence altında olduğu’ açıklamasını yaptı.

Mashable sitesinin haberine göre, güvenlik uzmanlarının açıklaması şu şekilde: “iPhone 5S’in Touch ID adı verilen sensörü, üst deri altındaki tabakaları radyo frekans taramasıyla tanıyor. Bu da parmak ucunun canlı, yani kullanıcının parmağına bağlı olmasını gerektiriyor.

iphone-5s-touch-id-home-button-thumb.png

iPhone 5S ve iPhone 5C satışa çıkıyor, fiyatı ne?

ABD ile birlikte 9 ülkede iPhone 5S ve iPhone 5C satışları başlıyor. iPhone 5S ve iPhone 5C'nin ABD'deki fiyatı bizden çok farklı.

iPhone 5C ve iPhone 5S ne zaman Türkiye'de?

iPhone 5S ve iPhone 5C Türkiye'ye ne zaman gelecek ve fiyatı ne kadar olacak? Yeni iPhone'lar hakkında tüm bilmek istedikleriniz.

Ucuz iPhone 5C'nin ucuzluğu fiyasko çıktı!

Aylardır çıktı çıkacak derken merakla beklenen ve geçtiğimiz gün tanıtımı yapılan ucuz iPhone 5C'nin Türkiye'ye geliş fiyatı hiç de ucuz olmayacak.

Ucuz iphone 5C almaya değer mi?

Apple iPhone 5S ve ucuz modeli iPhone 5C'yi tanıttı, peki bu iki model almaya değer mi? Diğer akıllılarla kıyaslanınca durum ne?

Çin ucuz İphone'un daha ucuzunu yaptı

Apple'ın tanıttığı iPhone 5C ucuz iPhone olarak tanımlanıyordu. Çinliler onu da kopyaladı ve daha ucuzunu yaptı.

çin-işi-ucuz-iphone-5c-daha-ucuz.jpg

İphone 5S'i ayak parmağı da açacak mı?

Apple'ın yeni çıkardığı parmak izli iPhone 5S, ayak parmağıyla da açılabiliyor. Nasıl ve ne işi yarar derseniz bir bakın deriz...

iPhone 5S ve iPhone 5S haberleri