BIST 9.460
DOLAR 32,58
EURO 34,82
ALTIN 2.503,10
HABER /  GÜNCEL

İpe giden ülkücünün vasiyeti

12 Eylül 1980 darbesinde milliyetçi ve sol cepheden çok sayıda insan öldü. İdama gidenlerden biri de Halil Esendağ'dı.

Abone ol

Darbeyle birlikte 18 yaşında cezaevine giren ülkücü Halil Esendağ bu isimlerden biriydi. Adı bazı cinayetlere karışmış ve 1983'te cunta yönetimi tarafından idam edilmişti.

"ELİNİZ SİLAH DEĞİL KALEM TUTSUN"

Kardeşi Arif Esendağ, yıllar sonra ağabeyinin ölmeden önceki son vasiyetini Zaman'dan Emre Soncan'a açıkladı. Ağabeyinin, cezaevine girdikten sonra büyük bir olgunlaşma dönemi geçirdiğini anlatan Arif Esendağ, "Bize son vasiyeti, 'Okuyun, eliniz silah değil kalem tutsun' oldu." diyor. Bu vasiyeti yerine getiren Esendağ, üniversiteyi bitirdi ve şu anda büyük bir bankada çalışıyor.

SOLCU GARDİYANLA HELALLEŞTİ

12 Eylül öncesi ölen karşıt görüşlü gençlerin hepsi için üzüldüğünü ve onları kayıp kuşak olarak değerlendirdiğini belirten Arif Esendağ, ağabeyi Halil Esendağ'ın infazından önce solcu gardiyanlarla da helalleştiğini anlatıyor.

"BİZİ ÖLÜME ALIŞTIRDI"

Darbeyi Türk halkına oynanan bir oyun olarak nitelendirerek, "Akan kan bir günde bıçak gibi kesildi. Darbe ortamını hazırlayanlar darbeyi yapanlar aynı kişilerdi." görüşünü dile getiriyor. 18 yaşında yakalanan ve 21 yaşında Buca Cezaevi'nde idam edilen ağabeyinin yaşadığı değişimi, "Hapiste bütün kaza namazlarını kıldı. Şiddetin çözüm olmadığını anlamıştı. Her gün Kur'an okuyordu. Ziyaretine gittiğimizde de bizi ölümüne alıştırıyordu." sözleriyle anlatıyor.

ANNESİ ÜZÜNTÜDEN ÇOK SAYIDA HASTALIĞA YAKALANDI

Annesi Mürüvvet Hanım'ın üzüntüden birçok hastalığa yakalandığını söyleyen Esendağ, "Sıkıntısı en son bacağına vurdu. Ameliyat oldu ama fayda etmedi. Bacağının üzerine basamıyor." diyor.

"ERGENEKON 30 YIL ÖNCE AÇIĞA ÇIKSAYDI"

Esendağ, 12 Eylül analizi yaparken 'Ergenekon' örgütünün bugünlerde ortaya çıkan gizli faaliyetlerine dikkat çekiyor. Ergenekon soruşturmasını AK Parti hükümetinin yaptığı en büyük icraat olarak değerlendiren Arif Esendağ, ilginç bir de tespit yapıyor: "Ergenekon 30 yıl önce açığa çıkarılsaydı, 12 Eylül 1980 darbesi olmazdı. Yarının gençlerine temiz ve aydınlık bir Türkiye bırakacağız, buna çok seviniyorum."