BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Interpol yolsuzluk iddialarının ardından FIFA ile ortaklığını askıya aldı

Interpol, yolsuzluk ve rüşvet skandallarının patlak vermesi üzerine FIFA ile olan şikeyle mücadele ortaklığını askıya aldı. FIFA ise Interpol'ün kararını 'hayal kırıklığı' olarak niteledi.

Abone ol

Interpol FIFA'nın üst düzey isimleri için kırmızı bülten çıkarmıştı

Uluslararası polis teşkilatı Interpol, yolsuzluk skandallarının patlak vermesi üzerine Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA ile olan şikeyle mücadele ortaklığını askıya aldı.

2011 yılında Interpol FIFA'ya bu ortaklık kapsamında 20 milyon euroluk bağışta bulunmuştu.

10 yıldır devam eden 'Sporda itibar' adlı programın temel amacı şikeye ve yasadışı bahise karşı etkin mücadele.

ABD ve İsviçre'de devam eden soruşturmalar kapsamında FIFA'nın birçok üst düzey yöneticisi rüşvet almakla suçlanıyor.

Interpol Başkanı Juergen Stock yaptığı yazılı açıklamada "Her ne kadar Sporda İtibar programını geliştirmeye kararlı olsak da, FIFA'nın içinde bulunduğu mevcut tabloyu göz önünde bulundurarak bu programı askıya almaya karar verdim" dedi.

'Hayal kırıklığı'

BBC'ye konuşan FIFA sözcüsü ise Interpol'ün aldığı kararın kendileri için 'hayal kırıklığı' olduğunu ifade etti ve "Bu programın önemi ve başarısı kesinlikle yadsınamaz. Son 4 yıldır ortaya koyduğumuz işbirliği ülkeler arası şike sorunu ile mücadelenin kilit unsurlarından birisi haline gelmiştir" dedi.

FIFA yöneticilerine yönelik soruşturma ve Interpol-FIFA ortaklığının birbirinden tamamen bağımsız konular olduğunu vurgulayan sözcü, "Interpol'ün tek taraflı kararı şikeyle mücadeleye olumsuz yansıyacaktır" vurgusunu yaptı.

FIFA'nın konuyu Interpol ile detaylı biçimde görüşmek istediği de belirtiliyor.

Mayıs ayı içerisinde ABD'de başlatılan bir soruşturma kapsamında 14 üst düzey FIFA yetkilisi ve spor pazarlama şirketi yöneticisi hakkında rüşvet iddiaları ortaya atılmıştı.

Soruşturma kapsamında 2018 ve 2022 Dünya Kupası için sırasıyla Rusya ve Katar'a verilmesi de sorgulanır hale gelmişti.