BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.247,41
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternette şarkı paylaşmak yasaklanıyor!

Artık Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden ya da mail ortamından şarkı ve film paylaşımı yasaklanacak.

Abone ol

Paylaşanları robot yazılım yakalayacak. Yasayı ihlal edene 2 bin TL'ye kadar para, CD çoğaltana ise 4 yıla kadar hapis cezası verilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Telif Hakları Yasası'nda yapılacak değişiklik ile telif hakkının daha fazla garanti altına alınacağını belirtti.

LİNKE CEZA YOK

Düzenlemeyle radikal kararlara imza atılacağını savunan Çelik, "Yeni çalışma ile bilgisayarınızdaki filmi, müziği, kitabı, fotoğrafı paylaşırsanız suç işlemiş olacaksınız. Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden ya da mailiniz üzerinden bir sanatçının şarkısını paylaşırsanız 500 TL'den 2 bin TL'ye kadar para cezası ya da eserleri bir CD'ye kopyalayıp paylaşırsanız o zaman 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası alabilirsiniz. Ancak link paylaşırsanız bunun cezası yok. Çünkü link yasal bir yeri adres göstermektir" dedi.

Düğün videosu takılmaz

Tüm eserlere belli bir kod verileceğini bildiren Çelik, "Türkiye'de meslek birliklerinin elinde 250 bin tane üretilmiş eser var. Bu eserlerin tek tek kodları olacak. Sadece şarkıların değil, telif hakkına giren her şeyin örneğin filmlerin de tek tek kodları olacak" dedi. Çelik, hazırlanacak robot yazılımın yasal olmayan her paylaşım yapıldığında internet üzerinden IP adresi belirleyerek kişinin yakalanmasını sağlayacağını kaydetti. Bu robot yazılım sadece belirlenen kodları tarayacağını bildiren Çelik, "Sizin düğün videonuz ya da eşiniz için yaptığınız şarkı vs. kodu olmadığı için bu yazılıma takılmayacak. Böylece özel alan ihlali yapılmayacak" dedi.

Serbest paylaşım dönemi bitiyor

Twitter ve Facebook üzerinden her gün milyonlarca şarkı ve film paylaşımı yapılıyor. Kütür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, yapılacak yasal düzenleme ile Türkiye'de sınırı hiç çizilmeyen bir alanın sınırlarını belirleyecek. Paylaşım serbest dönemini bitirerek, eser sahiplerinin haklarını internet üzerinden de koruyacak. Çalışmanın bir benzeri Fransa'da bulunuyor, ancak Türkiye'de yapılan değişikliğin, kapsadığı alan ve getirdiği yenilik ile dünyada bir ilk olma özelliği taşıyacağı bildirildi.

Daha fazlasını oku: İnternette şarkı paylaşanlar yandı - Rotahaber http://haber.rotahaber.com/internette-sarki-paylasanlar-yandi_361360.html#ixzz2QtWhJ9Fq
Follow us: @Rotahaber on Twitter | rotahaberr on Facebook