BIST 9.458
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.498,57
HABER /  GÜNCEL

İnternette küfür etmek özgürlüğü!

İnternet ile ilgili sansür tartışmaları devam ederken 22 Ağustos'ta neler olacağı konusunda ciddi bir kafa karışıklığı oluştu.

Abone ol

BTK herhangi bir değişiklik olmayacağını iddia ederken durumun hiç de öyle olmadığı görülüyor.

22 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe girecek "İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar" tasarısı, bir haftadır Türkiye'nin gündemindeki yerini koruyor. İnternetteki sansürün daha da artması anlamına gelecek olan bu uygulama çok fazla eleştirilirken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yaptığı açıklamalarla hiçbir değişiklik olmayacağını iddia etti.

BTK'nın yaptığı açıklamalar hiç kimseyi tatmin etmemiş olsa da 22 Ağustos'tan itibaren internet kullanımında nasıl bir değişiklik olacağı konusunda kamuoyunda ciddi bir kafa karışıklığı oluştu. 4 paket üzerinden tanımlanacak olan internet aboneliğinde şimdi uygulamada olan kullanım, "Standart profil" olarak devam edecek. Sözleşmelerdeki "Güvenli internet kullanmak istiyorum" seçeneğini tercih edenler ise "Aile profili"ni seçmiş olacak. Bunun dışında 2 profil daha var. Bunlarda birisi "sadece yurtiçinde barındırılan ve kara listede yer almayan alan adı, IP adresi ve portlara erişimin sağlandığı" "Yurtiçi internet profili" bir diğeri ise çok tartışmalı olan "Çocuk profili".

Standart paket aynı falan değil!

"Aile profili" denen paketin yasak kapsamı da henüz bilinmiyor. Ancak geçtiğimiz hafta yaşanan "alan adında barındırılmaması gereken sözcükler" listesi skandalından sonra BTK'nın bir sürü ilgisiz siteyi yasaklayacağı tahmin edilebilir.

Sorun kaynağı olan son paket, "Standart profil". Bu paketin şimdikiyle aynı olacağı ve bu nedenle hiçbir değişiklik olmayacağı iddia edilse de şimdi yasak olan sitelere o zaman da girilemeyecek. Zaten internet sansürünün yoğun olduğu Türkiye'de halihazırda yasaklı çok sayıda site var.

Ancak farklı olan durum, şimdi çeşitli müdahalelerle girilebilen yasak sitelere 22 Ağustos'tan sonra hiç girilemeyecek. Kısacası, Youtube yasaklı olduğunda örneğin birçok kullanıcı "tünel siteleri" üzerinden, proxy ayarlarıyla ya da DNS ayarlarıyla oynayarak bu sitelere giriyordu. Fakat herkesi bir paket içine soktuklarında bu yasak olacak. Çünkü servis sağlayıcıları, bu yasakları delmeye çalışanlara karşı önlem almakla yükümlü kılınıyor.

Bu konuda bilgisayar kullanıcılarına herhangi bir yasal yaptırım henüz tarif edilmiş olmasa da "İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar" metninde yer alan 11. Madde'nin 2. Fıkrası bu konunun başka şekilde halledileceğini çok açık bir şekilde ortaya koyuyor: "Filtre aşma yöntemlerinin engellenmesi için gerek görülmesi halinde Kurum tarafından düzenleme yapılabilir."