BIST 9.668
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.493,32
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternette bunu yapanlar yanacak

İnternet suçlarıyla mücadelede cezalar ağırlaşıyor. Yasalara aykırı içeriğe 50 bin liradan 500 bin liraya kadar ceza geliyor.

Abone ol
İnternet suçlarıyla mücadele için AK Parti'nin verdiği teklif TBMM Başkanlığı'na sunuldu. AK Partili Kerim Özkul'un imzasıyla sunulan teklifte, önemli değişiklikler öngörülüyor.
 
Teklife göre, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin  korunması,  milli güvenlik  ve  kamu düzeninin   korunması,  suç  işlenmesinin   önlenmesi   veya  genel  sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde  sakınca bulunan hallerde,  Başbakanlık veya   milli  güvenlik   ve  kamu  düzeninin   korunması,   suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkanlık  tarafından internet  ortamında   yer alan  yayınla  ilgili  olarak  içeriğin  çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.
 
Karar, Başkanlık tarafından derhal erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilecek. İçerik çıkartılması  veya erişimin engellenmesi  kararının gereği, derhal ve en geç kararın bildirilmesi  anından  itibaren 4 saat içinde yerine getirilecek. Söz konusu içerikler çıkarılıncaya kadar erişimin engellenmesi tedbirine devam edilecek.

24 SAATTE ONAY 48 SAATTE KARAR 
 
Başbakanlık veya  ilgili  Bakanlıkların  talebi  üzerine  Başkanlık  tarafından  verilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi  kararı, Başkanlık tarafından, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim, kararını 48 saat içinde açıklayacak; aksi halde, karar kendiliğinden kalkacak.
 
Bu  madde  kapsamındaki   suça  konu  internet  içeriklerini  oluşturan  ve  yayanlar hakkında Başkanlık  tarafından,  Cumhuriyet  Başsavcılığına  suç  duyurusunda bulunulacak.  Bu suçların faillerine ulaşmak için gerekli olan bilgiler içerik, yer ve erişim sağlayıcılar tarafından hakim  kararı üzerine  adli  mercilere  verilir.  Bu  bilgileri  vermeyen   içerik,  yer  ve  erişim sağlayıcıların sorumluları, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı  takdirde, 3 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

CEZALAR AĞIRLAŞTIRILIYOR 
 
Verilen  içeriğin  çıkarılması  veya  erişimin engellenmesi kararın gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara  50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Ayrıca, içeriğin çıkarılması  veya  erişimin  engellenmesi  kararının uygulanmaması sonucunda  devlet veya kişiler zarara uğramış ise, zararın niteliği ve derecesine göre Başkanlığın talebi üzerine Kurum tarafından yetkilendirmenin iptaline de karar verilebilecek.
  
ULUSAL KAMU ENTEGRE VERİ MERKEZİ
 
"Ulusal kamu entegre veri merkezlerine yönelik politika, strateji ve hedefleri belirlemek, eylem planlarını hazırlamak, eylem planlarını izlemek, e-Devlet hizmetlerinde kullanılan verilerin ve sistemlerin barındırdığı veri merkezlerini kamu entegre veri merkezlerinde toplamak amacıyla verilerin transferi de dahil gerekli altyapıları kurmak, kurdurmak, işletmek, işlettirrnek ve tüm bu faaliyetlere yönelik uygulama usul-esaslarını belirlemek, kurulum, uygulama ve işletim süreçlerini planlamak, yürütmek ve koordine etmek", Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın elektronik haberleşme sektörüne ilişkin görevleri arasında sayılacak.