BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,95
ALTIN 2.434,95
HABER /  GÜNCEL

İnternet medyasının istediği oluyor!

İnternet Medyası Derneği'nin de üzerinde uzun süredir durduğu kanun taslağı nihayet hazırlandı.

Abone ol

İnternet medyası için hükümet düğmeye bastı, ilgili kanun Devlet Bakanı Bülent Arınç'a sunuldu. Tasarıyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapıldığını söyleyen Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, tasarının Basın Kanunu ile irtibatlandırıldığını ancak daha esnek düzenlemelerin yer aldığını söyledi.

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Genel Müdürü Murat Karakaya, internet haber sitelerini esas alan tasarının makama sunulduğunu belirterek, konunun daha sonra ilgili sektörlerin görüşlerine açılacağını bildirdi.

BYEGM'nin haber, basın, yayın ve enformasyon hizmetlerinin yanı sıra Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünün sekretaryasını da yürüttüğünü anlatan Karakaya, Genel Müdürlüğe bağlı Medya Takip Merkezlerinde geçen yıl 1,5 milyon haberin işlendiğini, bunlardan 22 bininin ilgili makamlara iletildiğini belirtti.

DHMİ ile yaptıkları işbirliğiyle havalimanlarında basın noktaları oluşturulduğunu ifade eden Karakaya, uygulamanın tüm havaalanlarına genişletilmesiyle yabancı basın mensupları ile basın kartı taşıyıcılarının bu noktalardan yararlanabileceklerini duyurdu.

İNTERNET MEDYASINA İLİŞKİN DÜZENLEME

BYEGM'nin yürüttüğü diğer faaliyetlere değinen Karakaya, internet medyasına ilişkin bir çalışma yapılması konusunda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın kurumu görevlendirdiğini anlattı.

RTÜK'ün de sürecin içinde olduğunu bildiren Karakaya, şöyle konuştu:

''Şuna karar verildi ki, internet medyası çok dinamik gelişen bir sektör. Şu an bunun tamamını kuşatacak bir düzenleme için çok erken. İnternet suçlarıyla ilgili kanun da zaten çok eleştirilen bir kanun. O nedenle şu etapta tüm internet medyasını düzenlemek yerine, internet haber sitelerini esas alan bir düzenlemeye gidelim düşüncesi hakim oldu. Bu çerçevede tasarımız, hemen hemen hazır sayılır. Makama sunuldu. Sonra ilgili sektörlerin görüşlerine açılacak.

Burada en önemli sıkıntı akreditasyon sıkıntısıydı. Yani bu arkadaşlarımız, Başbakanımızın, Cumhurbaşkanımızın programlarına katılamıyordu. Bu sıkıntılarını gidereceğiz. Ayrıca Basın Kanunu ile irtibatlandırdık, ama yazılı medya için öngörülenden daha esnek düzenlemeler getiriyoruz.'' 

BASIN KARTLARI

Basın kartlarının Basın Kartı Yönetmeliği gereği basın yayın kuruluşlarında çalışanlarla devletin enformasyon hizmetinde görevlilere verildiğini anlatan Karakaya, son verilerle 11 bin 700 dolayında basın kartı sahibinin bulunduğunu, ancak bunlardan 5 bininin aktif kullanıcı olduğunu söyledi.

Karakaya, yeni uygulamalarıyla yurt dışında Türkçe yayın yapan medya kanalı çalışanlarına da basın kartı vereceklerini bildirdi.

Basın kartı sahiplerinin eskiden çok avantajlı imkanlara sahip olduklarını, ancak bu avantajlarını zaman içinde kaybettiklerini kaydeden Karakaya, ''Eski avantajlara ulaşmak şu an itibariyle ulaşmak pek mümkün görünmüyor. Ancak biz en azından iletişim, konaklama ve ulaşım anlamında yeni imkanlara sahip olmaları gayreti içindeyiz'' diye konuştu.