BIST 9.765
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.430,93

İnstagram kullananlar dikkat

İnstagram kullananlar dikkat

Renklerin duygu durumları ile arasındaki ilişkiden hareketle kollarını sıvayan araştırmacılar ise Instagram fotoğraflarına göre depresyon analizi yapan yeni bir algoritma geliştirdi.

İnstagram kullananlar dikkat

Renklerin duygu durumları ile arasındaki ilişkiden hareketle kollarını sıvayan araştırmacılar ise Instagram fotoğraflarına göre depresyon analizi yapan yeni bir algoritma geliştirdi. Harvard Üniversitesi’nden Andrew Reece ve Vermont Üniversitesi’nden Chris Danforth isimli iki araştırmacı, renkleri ve fotoğrafların ardındaki diğer detayları analiz ederek Instagram kullanıcılarının depresyon seviyelerini ölçen bir sistem geliştirdi.

İnstagram kullananlar dikkat

Amazon’un Mechanical Turk servisinde çalışan 500 Instagram kullanıcısının dahil olduğu araştırmada, katılımcılara depresyon durumlarıyla ilgili çeşitli anketleri doldurmaları istendi. Ardından araştırmanın daha ileri seviyelere ulaşabilmesi için kullandıkları Instagram hesaplarını paylaşmaları istendi. Sonrasında ise 70’si sonradan olmak üzere 170 katılımcının depresyonda olduğu sonucuna ulaşıldı.

İnstagram kullananlar dikkat

Katılımcıların Instagram hesaplarını inceleyen araştırmacılar, toplamda 40 bin fotoğrafı analiz etti. Herhangi bir depresyon sorunu olmayan sağlıklı katılımcıların son paylaştığı 100 Instagram fotoğrafını; depresyonda olan katılımcıların ise depresyona girmeden önce paylaşmış olduğu 100 fotoğrafı detaylı olarak inceledi. Sonrasında ise bu fotoğrafları katılımcılara göstererek ilgi çekicilik, beğenilebilirlik ve mutluluk kriterlerine göre 0’dan 5’e kadar puanlamaları istendi. Ek olarak fotoğraflardaki renk doygunluğu, parlaklık, kontrast gibi metrikler de araştırmaya dahil edildi.

İnstagram kullananlar dikkat

Araştırmacılar, ayrıca fotoğraflardaki kişilerin yüzlerini tanıyabilmek adına bir yüz tanıma yazılımı da kullandı. Bunlar da aldığı etkileşimler (beğenme, yorum vs) ile ilişkilendirildi.Araştırmanın sonucunda ise depresyonda olan kişilerin mavi, gri ve genel olarak daha koyu renklerin yoğunlukta olduğu fotoğraflar paylaştığı ortaya çıktı. Ayrıca bu kullanıcıların diğerlerine göre çok daha az beğeni ve yorum alması da araştırmanın dikkat çeken bir diğer sonucu oldu.